В Деня на родилната помощ: Денков на изписването на първото бебе в Монтана

В Деня на родилната помощ: Денков на изписването на първото бебе в Монтана Снимка: Правителствена информационна служба

Увеличава се размерът на еднократната помощ за бременност - двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане

„Борбата с демографската криза е основен приоритет на правителството“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана. В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

Постижение са безплатните детски градини и ясли. Междувременно увеличихме сумите, които се спестяват от данъци за деца десетократно“, добави министър-председателят. 

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. 

50% ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега. Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката. 

Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Министър-председателят отбеляза, че за него е било изключително важно да присъства на събитието. „Днес на Деня на родилната помощ искам да поздравя всички хора, които са ангажирани с бременността, раждането, грижата за малките деца. Защото това са хората, които дават бъдещето на България. Това са хората, които се грижат децата да израснат здрави“, обърна се акад. Денков към персонала МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана. 

Премиерът поздрави младите родители и отбеляза, че държавата ще направи всичко възможно, за да им помогне. „Всички знаем, че родителството е трудно. Дължим благодарност на тези хора и исках да я изкажа лично“. 

Първото бебе  в Монтана за 2024 г. се казва Александра, тежи 3870 грама и е с ръст 53 сантиметра. На нея и на нейното семейство акад. Денков подари златна монета „Света Богородица - Златна ябълка”, която е пусната от Българската народна банка в деня на раждането на Александра - 2 януари 2024 г.

По време на визитата на премиера стана ясно, че МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“, гр. Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни. До една година тя трябва да бъде изградена. „В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане инцидент, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе нуждаещите се и да ги транспортира до най-близката болница“, припомни акад. Николай Денков.

Министър-председателят акад. Денков проведе и среща със служители и ръководството на МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“. По време на откровения разговор премиерът поиска да чуе от първо лице какви са проблемите на персонала. Акад. Денков увери присъстващите, че здравеопазването е основен приоритет за правителството и държавата ще продължи да инвестира в сектора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: