Британка се сдоби с алергия към собственото си дете

Британка се сдоби с алергия към собственото си дете Снимка: https://pixabay.com/

32-годишната Фиона Хукър се сблъска с много неприятно и рядко състояние по време на бременността си

Заболяването провокира появата на симптоми не само по време на раждането на бебето, но дори няколко месеца след раждането му,  съобщава New York Post.

Рядкото заболяване стана причина жителката на Обединеното кралство да се  покрие с огромен брой мехури. Тя има алергична реакция към собственото си дете.

Фиона Хукър забременява в края на 2020 г. Първите шест месеца нямало проблеми, но  в третия триместър бъдещата майка забелязала, че по корема й започнали да се появяват червени мехури.

Жената веднага отишла при специалист, тъй като зачервяването започнало да сърби много и да предизвиква дискомфорт. Фиона Хукър отбелязала, че тези раздразнения наподобяват тези, които възникват от допир с коприва. За да се облекчи състоянието на жената й били предписани специални стероидни лекарства.

Когато жената вече била бременна в осмия месец, белезите станали изключително проблематични и затова тя се обърнала към спешна помощ. На 13 юни 2021 г. се родило здраво момче, но здравословните проблеми на майка му станали още по-сериозни.

Мехури започнали да се появяват не само по корема, но и по гърдите, както и по крайниците. Появило се дразнене на кожата във всички онези области, които били в контакт с бебето.

След раждането Фиона е диагностицирана с гестационен пемфигоид. Това заболяване е автоимунно. В този случай имунната система на бъдещата майка започва да произвежда антитела, които погрешно атакуват собствената им кожа.

Една жена от 50 000 се сблъсква с подобен проблем. Хукър няма представа защо е започнала да развива това заболяване, защото по време на първата й бременност не се е появило нищо подобно. Лекарите до днес знаят много малко за тази рядка патология.

* Гестационен пемфигоид: състояние, при което по време на бременността се появяват кожни изменения под формата на различни по големина мехури, съпроводено със сърбеж. Гестационният пемфигоид обикновено настъпва през втората половина на бременността и отшумява след раждането, но е възможно да се прояви отново по време на менструация или следваща бременност.

Гестационният пемфигоид се причинява от автоимунно нарушение на кожата, провокирано от бременност.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: