Може да се наложи ежегодна ваксинация срещу COVID-19

Може да се наложи ежегодна ваксинация срещу COVID-19 Снимка: pixabay

Мутациите на коронавируса SARS-CoV-2 могат да наложат постоянно разработване на нови ваксини, счита Адам Годжик, професор в Калифорнийския университет в Ривърсайд, съобщава пресслужбата на университета

„Разработването на противогрипна ваксина отнема шест месеца. Моделите прогнозират еволюцията на грипния вирус и ваксините се произвеждат преди появата на варианти. Ако прогнозите са добри, тогава ваксините работят. Ако не, тогава ще последва тежък грипен сезон. Именно така, най-вероятно, ще се държи COVID-19", пише биологът.

Според него учените ще положат значителни усилия, за да предскажат кой щам на коронавируса ще дойде през следващата година, след това ваксините ще бъдат модифицирани и хората ще трябва да бъдат ваксинирани отново. С вируса тече трудна надпревара: ако хората не могат бързо да се ваксинират и да се потисне пандемията, новите щамове ще доминират и ще се разпространят дотам, че всички ваксини да станат неефективни.

Годжик отбеляза, че от новите щамове особена тревога предизвикват южноафриканските и бразилските, които поради мутации са се научили да се съпротивяват на антителата, които се появяват след използването на съществуващите ваксини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: