Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.03.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус в колонката си за The Guardian сравни пандемията от коронавируса с война: според него трябва да се мобилизират всички сили за борба срещу него, както и да не мислим само за себе си.

Според ръководителя на СЗО епидемиологичните мерки са довели до това, че много общности са били затворени, а също така са причинили много вреди на малкия и големия бизнес. Въпреки това той призова хората да помнят значението на борбата с разпространението на вируса.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 115,2 милиона души, от които 2,5 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс“ над 116 милиона души са се заразили в света, над 2,58 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи са САЩ, където са заразени 28,8 милиона души. На второ място е Индия (11,1 милиона), на трето - Бразилия (10,8 милиона), на четвърто - Русия, на пето - Великобритания (4,2 милиона).  

В турския мегаполис Истанбул днес бе  първата събота от началото на декември без забрана за излизане от вкъщи. Въпреки че градът е поставен в категорията на областите с повишен риск от заразяване с коронавирус в южната ни съседка, животът там постепенно се нормализира.

Ресторантите и кафенетата са отворени с ограничено работно време, на половината от капацитета си, спортните площадки и басейните не работят, а училищата са отворени по модела 2 дни присъствено и 3 дни дистанционно обучение през седмицата.

Американските епископи препоръчват да не се използва ваксината на Johnson & Johnson, съобщи vaticannews.va.
Конгрегацията за доктрината на вярата, в която се включват католическите епископи в САЩ, декларира, че и трите ваксини - на Pfizer, Moderna и Johnson & Johnson използват при тестовата си фаза клетки, получени при аборт, което поражда етични проблеми за вярващите. Ваксината на Johnson & Johnson обаче използва такива клетки и в производствения процес, напомнят епископите.

У нас:

За първи път от началото на 2021 г. установените нови случаи на коронавирус в България надхвърлиха 3000 за денонощие. Според данните на Единния информационен портал Coronavirus.bg през последните 24 часа са направени 16 876 теста и 3004 от тях са били положителни. Това означава, че делът на заразените е 17,8% или почти 1/5 от изследваните.

От понеделник, 8 март, спира плановият прием в болниците в София.

Плановите операции са спрени и в Плевен.

Това е последният връх, който трябва да минем през в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година. Това заяви днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ по повод увеличаващата се заболеваемост от коронавирус в страната.

За последните 24 часа в България са поставени 15 920 дози ваксина, с което общо поставените дози достигнаха 284 464, а обхванатите с две дози са 49 938 души.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: