Трима от четирима шотландци искат да са извън Обединеното кралство

Трима от четирима шотландци искат да са извън Обединеното кралство

Проучването показва необичайно високи резултати и за самостоятелност на Уелс и Северна Ирландия


Ново проучване на общественото мнение в Шотландия показва, че близо три четвърти от жителите на областта смятат, че ще бъдат по-добре извън Обединеното кралство, съобщава БНР. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън смята да поиска нов референдум за независимост по-късно през годината. 

71% от анкетираните са заявили, че Шотландия ще бъде по-добре, ако не е част от Обединеното кралство, а 53 на сто са подкрепили получаването на независимост. Проучването е направено между 18 и 22 февруари от консултантската компания Savanta ComRes. През ноември в подобно проучване е отчетен по-висок брой от 58% в подкрепа на независимостта. COVID-19, Брекзит и политическото ръководство са ключът в определянето на нагласите по въпроса, посочват авторите на анкетата.  

Първият министър и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън бе въвлечена през последните седмици в тежък спор с нейния предшественик Алекс Салмънд, след като бе установено, че разследването на правителството по делото срещу Салмънд за сексуално посегателство не е било законно. Появиха се дори искания за оставка на Стърджън.  

Проучването показва още, че в Уелс около 39 процента от населението е за независимост, което е най-високият процент, отчитан досега. Срещу идеята за самостоятелност са се обявили 61% от жителите. 43% от населениeто на Северна Ирландия иска обединение с Република Ирландия. 

На референдума за Брекзит през 2016 г. мнозинството от шотландците гласуваха за оставане в Европейския съюз, но тъй като в цяла Великобритания надделяха гласовете за напускане на блока, Единбург също трябваше да се раздели с Брюксел. Според Шотландската национална партия, след Брекзит в Шотландия е необходимо провеждането на нов референдум за независимост от Великобритания. 

На практика, дали ще има референдум или не, зависи от Лондон. Съгласно Закона за Шотландия от 1998 г. всички въпроси, отнасящи се до съюза между нея и Англия, са запазени за британския парламент, а премиерът Борис Джонсън заяви ясно мнението си, че референдумът е събитие, каквото трябва да се провежда „веднъж на поколение". С този довод той отказа искането на Стърджън за допитване за самостоятелност на Шотландия през 2020 г.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: