За първи път от 100 години икономиката на Великобритания спадна с 9,9%

За първи път от 100 години икономиката на Великобритания спадна с 9,9%

Очаква се загубите за икономиката само заради излизането на кралството от ЕС да достигнат 13 милиарда долара

Националната статистическа служба на Обединеното кралство - ONS,  публикува  в края на миналата седмица отчет за състоянието на британската икономика през изминалата 2020 г. Брутният вътрешен продукт на кралството (БВП) регистрира спад от почти десет процента - 9,9 %. 

Рязкото свиване на икономиката е предизвикано от пандемията от коронавирус и двукратното въвеждане на общонационален локдаун, които нанесоха удар най-вече в сферата на услугите. Компаниите от този стопански сектор преди пандемията осигуряваха 80 на сто от БВП на Великобритания. 

Относително неголямото разхлабване на карантинните мерки през декември 2020 г. позволи на страната да избегне двуцифрена рецесия. В отделни сфери на икономиката се забеляза възстановяване на някои от изгубените позиции. ONS отбелязва, че ръст е регистриран при битовите услуги, продажбата на автомобили и някои производства. Тогава икономиката на кралството е регистрирала ръст от 1,2 на сто. 

„Като цяло икономиката продължи да расте през четвъртото тримесечие, независимо от допълнителните ограничения през ноември. Но на годишна база БВП падна почти с 10 на сто повече от когато и да е било от началото на наблюденията ни“, коментира заместник-ръководителят на ONS по икономическата статистика Джонатан Атоу. 

В същото време на 1 януари 2021 г. изтече 11-месечният срок на действие на преходния период след излизането на Великобритания от ЕС.  Очаква се загубите за икономиката от това да достигнат 13 милиарда долара на година. Данните посочва Центърът за икономически и делови изследвания - Centre for Economics & Business Research.

На снимката: Премиерът на Великобритания Борис Джонсън, който два пъти наложи пълен локдаун на Острова
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: