Цените на храните в световен мащаб растат за девети пореден месец

Цените на храните в световен мащаб растат за девети пореден месец Снимка: pixabay

Захарта и растителното масло са поскъпнали най-много, съобщи ФАО, организацията за прехрана и земеделие на ООН

Индексът* на цените на храните през февруари е бил 116 пункта, което е с 2,4% по-високо от миналия месец и с 26,5% по-високо от февруари миналата година.

Индексът на цените на захарта се повиши с 6,4% на годишна база, поради продължаващите опасения относно ограниченията в предлагането, на фона на намаляващото производство в ключови страни-производителки и силното търсене на внос от азиатските страни. По-нататъшното повишаване на цените обаче бе ограничено от прогнозите за възстановяване на производството в Тайланд и рекордна реколта в Индия.

Индексът на цените на растителните масла се повиши с 6,2% и достигна най-високото си ниво от април 2012 г. Нарастват цените на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло, се казва в доклада.

Индексът на цените на млечните продукти се е увеличил с 1,7%. Това се дължи на увеличаването на международните котировки за износ на масло под въздействието на силно търсене от Китай, в контекста на ограниченото предлагане на износ от Западна Европа. Цените на сиренето леко са намалели, включително поради увеличение на запасите в САЩ.

Индексът на цените на зърното е нараснал с 1,2%.

Индексът на цените на месото се е увеличил с 0,6%, което се дължи на намаляване на предлагането на говеждо и агнешко месо в ключови региони за производство. Цените на свинското месо, от друга страна, спаднаха поради намаляване на китайските покупки заради свръхпредлагане на непродадени свине в Германия, на фона на забрана за износ за азиатските пазари.

*Индексът на цените на храните на ФАО е средно претеглена стойност, която проследява международното движение на цените за пет основни групи хранителни стоки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: