Насекомите ще заменят месото в чиниите на европейците

Насекомите ще заменят месото в чиниите на европейците Снимка: pixabay

За повечето хора само видът на тези пълзящи същества, техните яйца и ларви, предизвиква отвращение. Но, преодолявайки това чувство, се оказва, че можете да ги ядете.

През януари тази година Европейската агенция за безопасност на храните заключи, че жълтият брашнен червей е годен за консумация и дори е здравословен. Готовите насекоми могат да се появят на рафтовете на супермаркетите в рамките на няколко месеца.

Собственикът на белгийската компания TOR Royal Лис Хакелбрахт се надява, че широки слоеве от населението ще опита от нейните стоки. Ето какво сподели тя за Euronews:

Мисля, че трябва да готвим много добра и вкусна храна, а за да могат хората да ядат бургер от брашнен червей, това трябва да е вкусен бургер.“

„Когато сме 9 милиарда души, е невъзможно да нахраним всички с месо, така че трябва да търсим други източници на протеин“, коментира  Лис Хакелбрахт. „Може да е в растенията, а може и в насекомите.“

Брашненият червей далеч не е единственото ядливо насекомо. Nusect Farm отглежда много други, включително щурци и скакалци. Казват, че имат вкус на фъстъци. Засега обаче те все още са предназначени да станат храна за животни и риби.  

И следващата стъпка за страните от ЕС ще бъде препоръката, одобрена от всички, да се включат насекоми в хранителната верига, които все още липсват на рафтовете на магазините.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: