Откриха още четири нови частици в Големия адронен колайдер

Откриха още четири нови частици в Големия адронен колайдер

Най-голямото научно съоръжение до момента е открило 59 нови елементарни частици


Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) обяви откриването на четири нови частици в Големия адронен колайдер (LHC) в Женева, пише The Conversation. Това означава, че LHC е намерил общо 59 нови частици от началото на експеримента през 2009 г. досега.  

Големият адронен колайдер е най-голямото научно съоръжение, изградено някога от човечеството, и в най-широк план е създаден за изучаване на дълбоко фундаментални научни въпроси. С негова помощ през 2013 г. беше открит бозонът на Хигс, т.нар. божествена частица, която обяснява произхода на масата на всички елементарни фундаментални частици. 

Едно от последните постижения на колайдера е откриването на тетракварките, които ще помогнат на теоретиците да тестват моделите на квантовата хромодинамика - теорията на квантовите полета. Тези модели имат решаващо значение за постигане на крайната цел на LHC: намиране на физика отвъд стандартния модел, който не дава отговор на множество проблеми - например как се е формирала вселената. 

Всеки новооткрит адрон позволява експерименти за измерване на неговата маса и други свойства, което ни помага да преодолеем пропастта между експеримента и теорията. С всеки нов адрон ние подобряваме знанията си за природните закони, което ни води до по-добро описание на най-фундаменталните свойства на материята, подчертават учените от ЦЕРН.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: