И Големият адронен колайдер може да спре заради кризата с електроенергията

И Големият адронен колайдер може да спре заради кризата с електроенергията Снимка: ferra.ru

По-добре е това да се направи ръчно, отколкото устройството да се изключи само поради липса на електричество

В интернет се появи ново изявление на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). В него се допуска спиране на работата на Големия адронен колайдер поради енергийната криза в Европа.

За това съобщава порталът wsj.com.

Според ръководителя на Комисията на организацията за управление на енергията Серж Клод, ЦЕРН активно работи над план за изключване на някои от своите ускорители на частици по време на пиковите периоди. Освен това тя напълно обмисля възможността за пълно спиране на колайдера, ако това е необходимо.

Клод също така заяви, че организацията се стреми да поддържа работата на Големия адронен колайдер и да избягва случаи на внезапно спиране, тъй като това може да повреди машината. Според наличните данни стойността на колайдера е 4,4 милиарда долара.

По-рано се появи информация за подготовката на устройство за разпръскване на елементарни частици към нов сеанс на работа Run3. В рамките на него енергията, отделяща се при сблъсъците на сноповете частици ще достигне рекордно ниво от 13,6 трилиона електрон волта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: