Нобеловата награда по физика бе дадена за изследване на движението на електроните

Нобеловата награда по физика бе дадена за изследване на движението на електроните Снимка: Royal Swedish Academy of Sciences

Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л'Юлие са експериментирали със светлина, улавяйки „най-кратките моменти”, разриващи пътя към поведението на електроните, пише ВВС

Работа им демонстрира начин за създаване на изключително кратки светлинни импулси, които могат да се прилагат за идентифициране и изследване на бързите процеси в атомите.

В изявлението на Кралската шведска академия на науките се казва: „Техните експерименти дадоха на човечеството нови инструменти за изследване на света на електроните в атомите и молекулите. Те демонстрираха начин за създаване на изключително кратки импулси от светлина, които могат да се използват за измерване на бързите процеси, при които електроните се движат или променят енергията си". Тримата лауреати са произвели "толкова кратки светлинни импулси, че се измерват в атосекунди (една квинтилионна от секундата). 

Ева Олсон, председателят на Нобеловия комитет по физика, допълва: „Вече можем да отворим вратата към света на електроните. Атосекундната физика ни дава възможност да разберем механизмите, които се управляват от електроните. Следващата стъпка ще бъде тяхното използване“. Преди откритието на лауреатите, тези невъобразимо бързи процеси бяха непроследими.

Тримата физици са професори - Пиер Агостини в Държавния университет на Охайо, САЩ, Ференц Краус в Института по квантова оптика „Макс Планк” и Университета „Лудвиг Максимилиан” в Германия, а Ан Л'Юлие - в университета в Лунд, Швеция. Тя е едва петата жена, отличена с Нобелова награда по физика.

Победителите ще си поделят парична награда от 10 милиона шведски крони ($ 916 000).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: