Избраха българския отбор, който ще участва на Международния турнир на младите физици

Избраха българския отбор, който ще участва на Международния турнир на младите физици Снимка: Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

Избраха учениците, които формират националния отбор на България за участие на Международния турнир на младите физици (IYPT), който ще се проведе в Пакистан.

В края на май бяха избрани учениците, които формират националния отбор на България за участие на Международния турнир на младите физици (IYPT). Това са Александра Петкова (10 клас, НПМГ), Мила Гетова (10 клас, НПМГ), Гео Калфов (11 клас, ПЧМГ), Калина Досева (11 клас, МГ Велико Търново) и Златомир Желев (12 клас, ПМГ Сливен), съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Турнирът ще се проведе от 18 до 25 юли вгр. Мурее, Пакистан.

Този международен турнир се различава от останалите състезания по природни науки, защото е отборна надпревара и се решават изследователски научни задачи. Състезателите се оценяват по способността да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки. Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различни турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си.

Ръководители на българския национален отбор са Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на СУ). 

Александра Петкова е ученичка в 10 клас в НПМГ и за първи път е част от отбора на младите физици. Тя от малка се интересува от природните науки и като ученичка започва да се занимава с физика и математика. Освен това обича изкуствата, шаха и четенето на книги. За участието ѝ в турнира на младите физици най-голям принос имат Никола Каравасилев, Явор Йорданов и Трифон Ефтов (като последните двама са бивши състезатели в IYPTот близкото минало). До сега Александра е участвала в Международния турнир на младите естествоизпитатели през 2022 година, където отборно България печели златен медал и абсолютно първо място, до голяма степен именно благодарение на нейния финален доклад.

Мила Гетова е ученичка в 10 клас в НПМГ и за първи път е в националния отбор. От малка се интересува от физика и още в 5 клас е решила, че това иска да учи в НПМГ. Мила е участвала в две международни състезания. На International Junior Science Olympiad тя печели бронзов медал, а на Международния турнир на младите естествоизпитатели отборът ѝ, в който участва и Александра, печели златен медал и абсолютно първо място.

Гео Калфов е ученик в 11 клас в ПЧМГ и за първи път е част от отбора. Той решава да се занимава с физика в 7 клас, защото тази наука го е вдъхновявала от малък. Най-голям принос в развитието му има учителят по физика Никола Каравасилев, който му е помагал както със задачите, така и с планирането и провеждането на експериментите. От международни състезания Гео има четири спечелени медала - сребърно и бронзово отличие от Международната олимпиада по астрономия, сребро от Балканската олимпиада по физика и златен отборен медал от Международния турнир на младите естествоизпитатели.

Калина Досева е ученичка в 11 клас в МГ Велико Търново и за втори път е част от националния отбор. Тя влиза в света на физиката в 7 клас, когато учителката ѝ Руска Христова я заинтригува с предизвикателни задачи. За турнира на младите физици научава от Никола Каравасилев и Явор Йорданов и решава да преоткрие физиката на експериментално ниво. Миналата година Калина е част от отбора, спечелил бронзов медал от Международния турнир на младите физици.

Златомир Желев е ученик в 12 клас в ПМГ Сливен и за първи път е част от отбора на младите физици. Той задълбочено се интересува от физика от 9 клас, като за това го вдъхновява Теодосий Теодосиев. В турнира на младите физици се включва благодарение на Никола Каравасилев и Явор Йорданов. Досега Златомир е участвал на две международни състезания, като от Жаутиковската олимпиада печели сребърен медал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: