CERN: планиран е следващият мощен ускорител на частици

CERN: планиран е следващият мощен ускорител на частици Снимка: pixabay

 

Големият адронен колайдер в момента е в центъра на вниманието на учените. Най-големият ускорител на частици в света има кръгова структура и е дълъг повече от двадесет километра. Той е построен предимно за откриване на частицата бозона на Хигс - последното липсващо парче от Стандартния модел на елементарните частици. То вече е постигнато. Въпреки това, разбира се, все още има достатъчно за изследване в света на физиката. Поради тази причина, от една страна, предишният ускорител на частици все още работи. Но в същото време се планира изграждането на още по-голям модел. Работното заглавие на съоръжението е Бъдещ кръгов колайдер, той трябва да бъде около четири пъти по-дълъг от досегашния рекордьор и би могъл да заработи след около двадесет години.

В момента разходите се оценяват на 21 милиарда евро.

Вече е завършен важен етап по пътя към реализиране на проекта. Най-висшият орган на организацията, Съветът на Церн, даде своето одобрение. 

CERN обаче не може да финансира изграждането на новия гигантски ускорител на частици със собствени ресурси. Затова финансовите министри на европейските страни трябва да бъдат убедени в идеята. Необходима е една съществена сума: според сегашното планиране строителството се очаква да струва около 21 милиарда евро. Желателно би било да бъдат привлечени и партньори извън Европейския съюз - Япония и САЩ, например, което може да се окаже проблематично. 

 

Новата система ще работи със значително повече енергия при сблъсък.

Един поглед върху производителността показва защо старата система не може просто да продължи да се използва: в момента енергията на сблъсъка е 14 тераелектронни волта (TeV), а трябва да бъдат постигнати стойности до 100 TeV  в бъдеще. 
 

 

Ако се осигури необходимото финансиране, тунелите могат да бъдат изградени до 2038 г. Новият колайдерще даде нови възможности за изследване на тъмната материя в междузвездното пространство и ще търси отговор на въпроса защо вселената продължава да се разширява. 


 

 

Още по темата във

facebook