Големият адронен колайдер е спрян за да се пести енергия

Големият адронен колайдер е спрян за да се пести енергия Снимка: https://pixabay.com/

Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) спря работата на Големия адронен колайдер (LHC) на 28 ноември две седмици предсрочно

Според портала Golem.de френският енергиен доставчик EDF е поискал предсрочно спиране на колайдера. Също така работата на устройството ще бъде ограничена и през 2023 г.

Журналистите пишат, че причината за спирането на колайдера е свързана с енергийната криза в Европа. По правило той работи от май до декември, през неотоплителния период. Сега ще бъде изключен в края на ноември. Също през следващата година работата на комплекса ще бъде намалена с 20%. Според Йоахим Мних, директор на отдела по физика на високите енергии на института Хелмхолц в Хамбург, подобни намаления на потреблението на енергия са поносими.
 

Ръководителят на Комисията за енергийно управление на CERN Серж Клоде каза по-рано, че организацията възнамерява да поддържа Големия адронен колайдер в работно състояние. Основното нещо за CERN, каза той, е да се избегне внезапно прекъсване на електрозахранването, което би могло да извади от строя машината, която е на стойност 4,4 милиарда долара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: