Нови научни данни променят представата ни за кучетата

Нови научни данни променят представата ни за кучетата Снимка: Pixabay

Наскоро бяха публикувани резултатите от няколко проучвания, които ни карат да погледнем по съвършено нов начин на нашите четириноги приятели.

Оказва се, че кучетата разпознават COVID-19 не по-лошо от специалните тестове, ориентират се прекрасно чрез земното магнитно поле и възприемат човешката реч почти като хората.

Обонянието на кучетата е като PCR анализ

Когато през март стана ясно, че светът е обхванат от пандемия от неизвестна до момента болест и тестовете, способни да открият вируса SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19, все още не можеха да се намерят навсякъде, а точността им не превишаваше 70%, германски учени решиха този проблем по малко нетрадиционен начин. Те предложиха да се използват кучета за диагностициране на инфекцията. Колкото и да е странно, идеята им проработи: чувствителността към вирусните частици при кучетата достига 83%, а специфичността – цели 96%.

На учените от Университета по ветеринарна медицина в Хановер им отнело само около седем дни да научат кучетата да различават биологичните течности, заразени със SARS-CoV-2, от незаразените. След това животните правилно успели да идентифицират 949 проби от общо 1012. Имало и няколко грешки: 33 пъти кучетата приели заразените течности за чисти, а 30 пъти откривали вируса там, където го нямало.

В изследването са използвани проби с трахеобронхиален секрет и слюнка от седем заразени и седем здрави души. Кучетата определяли SARS-CoV-2 еднакво добре и в двата вида биологични течности.

Предишни изследвания са установявали също така, че кучетата могат да откриват малария и рак при хората, вероятно защото миризмите на летливите органични съединения могат да бъдат различени от животните. Засега този необичаен диагностичен метод все още не се използва в клиничната практика.

Вграден компас

През юни чешки и американски учени обявиха, че кучетата се ръководят от земното магнитно поле. Наблюдавайки 27 животни от десет различни породи, изследователите установили, че всички те, преди да се приближат до стопанина си, тичат около 20 метра на север или юг, за да определят правилната посока. В експеримента всички животни носели специални яки с GPS и камера. Записани са 622 маршрута, по които кучетата се движили, отдалечавайки се от собственика си и после връщайки се при него. Повечето от тях се връщали по същия път, по който се отдалечавали. Но в 33% от случаите сменили маршрута и се връщали по най-късата пътека обратно, но за да я изберат, тичали около 20-ина метра на север или юг.

Изследователите стигнали до извода, че при избора на посока животните не се ръководят от миризмата на собственика или от слънцето и не могат визуално да си спомнят маршрута. Според тях кучетата се ръководят от земното магнитно поле подобно на птиците, като първо определят собственото си положение в координатната система и след това намират желаната посока.

Кучетата разпознават интонациите

Човекът възприема не само значението на отделните думи и фрази, но и интонацията. Първо разчитаме емоционалното оцветяване и едва тогава се активират по-развитите области на мозъчната кора, в които се обработва смисълът на казаното. Последните изследвания показаха, че при кучетата това се случва по подобен начин. Една част от мозъка им е ангажирана с интонациите, а областите на кората се включват в семантичната обработка. С други думи, вашият домашен любимец най-вероятно разбира не само какво му казвате, но и с какви чувства го правите.

Биолози от университета в Будапеща са провели проучване, в което пуснали аудио записи на човешка реч на кучетата с познатите похвали („отлично“, „добро момче“) и думи, безсмислени за тях (например „ако“), произнесени с различни интонации. Оказало се, че първоначално кучетата възприемат тона и едва след това значението на думите.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: