Евробанката с нов проект за водата на Враца и Стара Загора

Евробанката с нов проект за водата на Враца и Стара Загора Снимка: ЕБВР

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви, че ще финансира ВиК проекти в регионите Враца и Стара Загора, съобщиха от главния офис на институцията в Лондон.

ВиК дружеството в Стара Загора, което обслужва приблизително 326 000 души в 12 града, инвестира 52 млн. евро в модернизацията на мрежата. Инвестиционната програма се финансира главно от безвъзмездни средства от ЕС. ЕБВР предоставя заем от 3,7 млн. евро от собствените си ресурси, както и допълнителен заем от 2,4 млн. евро от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

В същото време регионалното предприятие, което обслужва градовете Враца, Бяла Слатина, Мездра и Козлодуй, изпълнява инвестиционна програма от 21,3 млн. евро. Подобренията се финансират с безвъзмездни средства от ЕС, от държавния бюджет и със заем от 2,7 млн. евро, разпределени по равно между ЕБВР и ЕСИФ.

От банката поясняват, че и двете комунални предприятия имат за цел да модернизират работата си, за да достигнат стандартите, заложени в директивите на ЕС, да спестят повече питейна вода и да пречистват по-големи количества отпадъчни води.

И двете инвестиции са в рамките на българската програма за финансиране на водния сектор. Към днешна дата финансирането, ангажирано по рамката, достига 20 млн. евро, от които 11 млн. евро идват от ЕБВР.

През 2020 г. банката е финансирала проекти в България със 100 млн. евро. Като цяло ЕБВР е ангажирала над 4 милиарда евро в почти 270 инвестиционни проекта в страната.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: