Две нови мерки ще подпомогнат автобусния транспорт и туристическия бранш

Две нови мерки ще подпомогнат автобусния транспорт и туристическия бранш Снимка: pikist.com

COVID-помощи: 30 млн. лв. за автобусните превозвачи, 10 млн. - за туристически агенции.

Министрите на транспорта и на икономиката подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ за автобусните превозвачи за преодоляване на последствията от кризата с коронавируса, съобщи БНР. 
 


 

Браншът е един от най-пострадалите сектори, а от мярката ще могат да се възползват малките и средните фирми.

 

Средствата са пренасочени от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" към програмата „Иновации и конкурентоспособност" и са в размер на 30 млн. лева.

 

„Близо 1500 фирми ще могат да получат от 3 до 450 хиляди", каза транспортният министър Росен Желязков и уточни, че няма да има критерии за допустимост до финансовата помощ.

 

„По-голямата част от фирмите ще имат достъп до средствата до два месеца", каза още Желязков, а министърът на икономиката Лъчезар Борисов уточни: „Така разработихме процедурата, че средствата да стигнат много бързо до бизнеса, а не по стандартни процедури от пет-шест месеца."

 

От бранша определиха мярката като глътка въздух.

 

Туристическият бранш също ще бъде подпомогнат.

 

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписаха договор за предоставяне на средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020” за европейско финансиране в размер на 10 млн. лева, което ще е в подкрепа на туроператори и туристически агенции.

 

Целта на процедурата е да се осигури оперативен капитал за справяне с последиците от COVID-кризата за български микро, малки и средни предприятия, извършващи туроператорска и/или туристическа агентска дейност по Закона за туризма.

 

Срокът за изпълнение на проекта ще бъде 18 месеца.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: