Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Чехия ограничи движението на гражданите до района им на местоживеене. От 1 март ще може да се напускат районите на пребиваване само за пътуване до работа, за посещение на лекар или за грижа за близки.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 111,7 милиона, от които 2,47 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" в света са заразени над 112,5 милиона души, над 2,49 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи остават САЩ, където са заразени 28,3 милиона души. На второ място е Индия (11 милиона), на трето - Бразилия (10,3 милиона). Повече от 3 милиона заразени са открити също във Франция и Испания.

Швейцарският фармакологичен институт, след началото на ваксинацията срещу коронавирусна инфекция, е получил 16 съобщения за смъртни случаи след ваксинация. „Въпреки съвпадението във времето, нищо конкретно не показва, че тези смъртни случаи са причинени от ваксинации", се казва в съобщението.

Тайландските власти облекчиха ограниченията на COVID в Пукет и Чианг Май. Ресторантите и баровете отвориха отново и тук също е разрешена продажбата на алкохол. Също така на острова е разрешена работата на развлекателни съоръжения и масажни салони.

У нас:

Вечерният час на ресторантите и заведенията за развлечение ще бъде 23 часа, след като отворят в понеделник. Това предвижда заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов с облекчения на някои мерки, които влизат в сила от 1 март.

От 1 март, между 6,00 ч. и 23,00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, с изключение на дискотеки – бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април. Изискванията към обектите, които ще отворят на 1 март, са: да използват не повече от 50% от капацитета си, при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска за лице от персонала.

Отново от 1 март, в часовия диапазон между 6,00 ч. и 23,00 ч., работата си могат да възобновят и игралните зали и казината, при използване на не повече от 50% от капацитета си и носене на защитна маска за лице от персонала и посетителите.

Имунизациите в първите четири фази от ваксинационния план ще бъдат възстановени вероятно от утре, съобщи за „Хоризонт“ директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. За „зелени коридори" за масова ваксинация обаче този път ще се изчака в страната да пристигнат по-големи количества ваксини.

Лек спад на установените случаи на коронавирусната инфекция показва нациоаналната статистика в събота. През последното денонощие в страната са регистрирани 1681 заразени при 13 697 теста. Процентът на позитивните тестове спада до 12,2%, след като бе достигнал около 14% в началото на седмицата.

Сериозните финансови загуби и неустойки, които търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт „Кулата - Промахон", може да доведат до напрежение по българо-гръцката граница. Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на движението на българска територия, предупредиха шофьори, цитирани от Дир.бг. От два дни с решение на гръцките здравни власти антигенни тестове за коронавирус се правят и на всички шофьори на тежкотоварни камиони. Пробите се взимат на границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят.

Вирусологът от Оксфорд д-р Петър Марков, който внимателно следи какво става в България, предупреди в профила си във Фейсбук, че сега страната се движи по-бързо към пика на пандемията в сравнение с есента. За пореден път той призова да се затегнат ограниченията, преди да се наложи да се извърши същото, но след като бъдат дадени нови жертви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: