МРРБ: районите с приоритет в евроинвестициите

МРРБ: районите с приоритет в евроинвестициите Снимка: pixabay.com

Ще се финансират регионални индустриални зони.

Северен централен район и Северозападният район ще са фокус като приоритетни територии през новия програмен период 2021-2027 г., тъй като социално-икономическите им показатели показват нуждата от целенасочена политика и инвестиции от европейските фондове. Това обяви във Велико Търново заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Тя проведе среща с кметове на общини от района, пред които представи проекта на програмата за развитие на регионите и новия териториален подход за управление на средствата от европейските фондове и проведе обучение на новоизбраните членове на Регионалния съвет за развитие.

Зам.-министър Николова допълни, че в следващите седем години страната ни ще получи по-голям финансов ресурс от ЕС спрямо настоящия програмен период. Конкретно ОП „Развитие на регионите“, която ще се управлява от МРРБ, ще разполага с над 3 млрд. лв. Тя ще продължи инвестициите в инфраструктура, като ново ще бъде финансирането на регионални индустриални зони, които да позволят на няколко общини да имат възможност за развитие на икономическия сектор и разкриване на нови работни места.

Регионалните съвети ще се състоят от общо 51 члена, като освен представители на общини и областни управи, участници ще имат и неправителственият сектор, бизнесът, научната общност, висшите учебни заведения, синдикални организации и др. Съветът ще има широко експертно представителство и ще бъде важно звено при селекцията на проектите, които ще получат европейско финансиране.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: