Граничният пункт „Струмяни – Берово“ и инфраструктурата до него стават национални обекти

Граничният пункт „Струмяни – Берово“ и инфраструктурата до него стават национални обекти Снимка: МРРБ

Граничният пункт „Струмяни – Берово“ и инженерната инфраструктура до пункта стават национални обекти

Граничният контролно-пропускателен пункт „Струмяни – Берово“ между общините Струмяни, Благоевградска област, и Берово, Република Северна Македония, става национален обект. За това решение на правителството съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след днешното заседание. 

Със същото решение за национален обект се обявява и инженерната инфраструктура до граничния пункт, включително път III-1008 (Кресна - Кулата) Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония.

„Обявяването за национален обект улеснява процедурите, които са свързани със Закона за устройство на територията, одобряване на подробни устройствени планове, отчуждаване и други, за да може да  не се забавим с развитието на този инфраструктурен обект“, каза министър Шишков. 

Той допълни, че този пункт ще има регионален характер, през него няма да е допустимо преминаването на тежкотоварни камиони, а само на пътнически и товарни превозни средства с обща технически допустима максимална маса до или равна на 3,5 тона. За изграждането му има споразумение между двете държави от 1999-та година, припомни регионалният министър. Той увери, че за завършването на ГКПП „Струмяни-Берово“ се работи и в двете посоки. От българска страна ще се положат усилия и за проектирането и изграждането на път до границата, защото в момента такъв няма.

Проектът за изграждане на граничния пункт се финансира по програма Интеррег VI-A ИПП България - Северна Македония 2021 – 2027 и е на обща стойност 9 милиона евро.

Основната цел на проекта е да подобри свързаността в региона и да стимулира икономическия растеж чрез улесняване на трафика на хора и стоки, укрепване на комуникационните връзки и улесняване достъпа до основната TEN-T мрежа, включително връзката с транспортни коридори IV и VIII.

Възложител на проектирането и изграждането на довеждащия до новия ГКПП Път Ш-1008 (Кресна - Кулата) „Струмяни - Микрево - Раздол - Клепало - граница Македония“ е Агенция „Пътна инфраструктура“, като към момента има разработени идейни варианти на трасето и е започната процедура по Закона за опазване на околната среда. Финансирането за изграждането на пътя е възможно по Оперативна програма “Развитие на регионите“ 2021 - 2027 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: