Няма напредък в преговорите с Република Северна Македония

Няма напредък в преговорите с Република Северна Македония Снимка: МС

До момента все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция днес.

Министър Захариева се срещна вчера в Берлин с министрите на външните работи и по европейските въпроси на Република Северна Македония.

„България винаги е давала подкрепа, но тя никога не е била безусловна”, коментира вицепремиерът. „Позицията и на премиера, и на българското правителство е много ясна –ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще продължат да водят до антибългарска кампания”, посочи Захариева.


„Работим активно и с германското председателство, и с колегите от Република Северна Македония за отразяване на оставащите изисквания на България в преговорната рамка –свързани с гаранции и план за действие за изпълнение на договора от 2017 г., ясно деклариране и в преговорната рамка, и едностранно от страна на Република Северна Македония, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от страна на държавните институции”, изтъкна тя.


Нямаме още съгласие по преговорната рамка, коментира вицепремиерът. Не искаме нищо повече от изпълнението на договора, общата история, за която се разбрахме, допълни министър Захариева.

Имаме желание, колегите от Германия имат желание да помогнат, но няма как да направим компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания и претенциите, които се отразяват в реалността, подчерта още тя.

Повече от година наблюдаваме трайно и системно неспазване на договора с България и изобщо не говоря само за историческата комисия – имаме забележки по изпълнението и напредъка на важни инфраструктурни проекти като коридор 8, случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори”,заяви външният ни министър. 

 

„Много обвинения чухме, че България не признава реалността, напротив, ние признаваме реалността, дори с факта, че първи сме признали съществуването на държавата, но непризнаването на историческата истина има сериозни отражения в реалността, изразяващи се в малцинствени претенции", коментира тя. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: