Македония временно се отказа от инвестиции в АЕЦ „Белене"

Македония временно се отказа от инвестиции в АЕЦ „Белене"


Република Северна Македония временно се отказва от намеренията си да инвестира в българската АЕЦ „Белене", съобщи изпълнителният директор на акционерното дружество АД ЕСМ Васко Ковачевски пред държавната агенция МИА. Инвестициите ще бъдат пренасочени към гръцката газова електроцентрала в Александруполис, съобщава BGNES. 

Ковачевски обяснява решението с аргумента, че гръцката електроцентрала има по-добри перспективи да бъде реализирана по-скоро от българския проект за атомна електроцентрала.  

От българска страна досега няколко пъти имаше закъснения и отлагания за „Белене", няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и затова се фокусираме върху други проекти, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александрополис, Гърция, която считаме за по-обещаваща и с повече шансове да бъде реализирана в разумен срок. За нас е важно да осигурим надеждно снабдяване с енергия от множество източници и да подобрим работата на нашата компания. И, разбира се, това да се случи в обозримо бъдеще", каза Ковачевски. 

Вече са сформирани работни групи, които да координират въпроса за бъдещата държавна инвестиция. Електроцентралата в Гърция ще има инсталирана мощност до 800 мегавата, в която Северна Македония чрез своята електрическа компания ще има 25% собственост.  

През август 2019 г. ЕСМ, следвайки инструкции на правителството, изпрати писмо до България с намерение да инвестира в „Белене". Тя oбмиcляше пpидoбивaнe нa минopитapeн дял в бъдeщaтa ĸoмпaния и дaдe зaявĸa, чe щe зaĸyпи 10% oт пpoизвeждaнaтa eлeĸтpичecĸa eнepгия oт бъдещата aтoмнa цeнтpaлa. Решението да се откаже от намеренията си идва и в момент, когато двустранните отношения с България се влошиха сериозно заради ветото, което нашите власти наложиха на преговорите с Република Северна Македония за членство в ЕС. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: