Актуална информация за епидемичната обстановка на 16 февруари 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 16 февруари 2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Данните за България:

1068 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 11 091 теста, съобщи Единният информационен център. 
23 500 са активните случаи в момента, от тях 3421 се лекуват в болнични условия, а 289 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 656 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 47 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 2048 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 77 436 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г.

 

По света:

Италия се отказа да отваря ски курортите, след като бе установено, че заразените с британския щам на вируса вече представляват 17,8% от случаите в страната, според статистически данни на италианската здравна агенция.

В Китай бяха арестувани 70 трафиканти на фалшиви ваксини, предаде L`Independant. Мрежата от трафиканти е реализирала печалба от около 18 милиона юана (2,30 милиона евро), продавайки физиологичен разтвор или минерална вода вместо ваксини.

Във Великобритания повече от 15 милиона души вече са ваксинирани срещу COVID-19, съобщи британското правителство.

Освен това на Острова е регистриран още един вариант на коронавируса. Щамът е включен в доклад на изследователи от Единбургския университет под названието Б1525. Заразените с него са 32-ма в Обединеното кралство, а заболели от него има и в други 10 държави, включително Дания, САЩ и Австралия.

Европейската комисия ще стартира утре програма за изучаване на мутациите на новия коронавирус, предаде Франс прес. Програмата, наречена „ХЕРА инкубатор" (HERA (Health Emergency Response Authority) incubator), „ще обедини лабораториите, санитарните власти, учените и Европейската комисия", по думите на Урсула фон дер Лайен. 

Унгария е първата членка на ЕС, която получи китайска ваксина. Самолет с 550 000 дози от ваксината на китайската фирма „Синофарм" е пристигнал днес в Будапеща с полет от Пекин. 

Германия ще подсигури за всичките си граждани безплатни бързи тестове за новия коронавирус от 1 март. Здравният министър Йенс Шпан иска да се направят и тестове за домашно ползване, които да са общодостъпни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: