Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 11.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Федералното правителство на Германия реши да удължи карантината в страната до 7 март. В същото време се предвижда, по-специално, откриването на фризьорските салони от 1 март - при спазване на хигиенните правила. Решението за откриване на училища остава за федералните провинции. Строгият режим в Германия е в сила от 16 декември.

Естония, съвместно със Световната здравна организация, разработва цифрови ваксинационни паспорти, които да са признавани навсякъде по света, предава в четвъртък агенция Франс прес.

Повече от 3,1 милиона нови случая на коронавируса са съобщени по целия свят миналата седмица, което е 17% намаление спрямо предходната седмица и най-малък брой случаи в световен мащаб от седмицата на 26 октомври 2020 г. Броят на смъртните случаи от COVID-19, регистрирани в световен мащаб, също намалява за втора поредна седмица, като през миналата седмица са отчетени 88 000 смъртни случая, което е 10% спад в сравнение с предходната седмица, според СЗО.  

Ирландия очаква да запази строгите мерки срещу коронавируса най-малко до Великден (4 април), предаде Ройтерс. Правителството се надява да отмени ограниченията за строителния сектор и да отвори отново училищата в началото на март, но рестрикциите за пътуванията, гостуването в други домакинства, както и за търговията на дребно и хотелиерството, вероятно ще се запазят, каза премиерът Михол Мартин по ирландското държавно радио.

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 106,5 милиона души, от които 2,3 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" над 107 милиона души са се заразили в света, над 2,3 милиона са починали.

СЗО препоръча ваксината на AstraZeneca и за хора над 65 г.

Фармацевтичната компания „'Астра Зенека'' заяви, че би могло да отнеме между шест и девет месеца, за да бъде разработена ваксина, която е ефективна срещу новите варианти на COVID-19, след което да започне и използването й.

У нас:

България ще получи 29 млрд. евро от ЕС за справяне с щетите и последствията от пандемията, съобщи БНТ.

В България 12 области вече са в „червена зона“ по разпространение на коронавируса. Други 12 са в „оранжевата зона“ и само 4 са в „жълта зона“ - Видин, Добрич, Разград, Търговище, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вероятно това, което се случва в Европа и България, е началото на третата вълна за нашата страна", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В последната седмица заболеваемостта се е увеличила с 32%, а спрямо последните две седмици скокът е с 54%. Смъртността е увеличена само с 4%, но от предишните вълни установихме, че тя следва пика на заболеваемостта след около 16 дни", коментира и шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

Постепенното влошаване на епидемичната обстановка, започнало преди дни, се задържа на вчерашното ниво, показват данните на Единния информационен портал към 11 февруари. 913 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: