Кирил Ананиев: Доверието на инвеститорите нарасна допълнително

Кирил Ананиев: Доверието на инвеститорите нарасна допълнително Снимка: МФ

Правителството работи за скоростно връщане на икономиката към нивата от 2019 г.

Изминалата година беше белязана от две ключови за страната ни събития с противоположно влияние върху бизнес средата и условията за инвестиции у нас – присъединяването към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2 и пандемията от COVID-19.” Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев при представянето на доклада на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за инвестициите и инвестиционното финансиране в България, което се проведе онлайн.

Министърът изтъкна, че тези събития сами по себе си са повишили допълнително доверието на инвеститорите към България. Немалка роля има и успешното изпълнение на предварително поетите и спазването на последващите ангажименти за задълбочаване на интеграцията ни с ЕС. Всичко това е силен тласък за сериозната трансформация на икономиката ни и устойчивостта и жизнеността на банковата ни система и небанковите финансови институции, допълни още Ананиев.

Финансовият министър каза, че като следващ етап от подкрепата за бизнеса правителството насочва усилията си върху възстановяването на икономиката за ускорено връщане към нивата от 2019 г. „Инвестициите имат ключова роля за това и идентифицирането на пречките пред тях е основна стъпка за планиране и предприемане на ефективни целенасочени политики в тази насока“, подчерта финансовият министър.

Форумът беше предшестван от годишната пресконференция на ЕИБ, на която вицепрезидентът Лиляна Павлова представи резултатите от дейността в България, както и стратегическата ѝ перспектива през следващата година. В конференцията участва и заместник-министърът на финансите и член на Съвета на директорите на банката Маринела Петрова.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: