Плаващото сметище по река Искър ще бъде почистено до края на седмицата

Плаващото сметище по река Искър ще бъде почистено до края на седмицата

Междувременно обилните дъждове в Кюстендилско са образували подвижно сметище и по река Струма под Невестино

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров инспектира на място почистването на плаващите отпадъци по р. Искър край ВЕЦ-Своге, съобщиха от администрацията на управителя. Тодоров е заявил, че до края на седмицата плаващото сметище ще бъде почистено.  

В рамките на заседанието си в петък правителството отпусна 220 хил. лева за почистване на отпадъците от коритото на река Искър. Разчистването започна вчера, 17 януари, а на място беше премиерът Бойко Борисов, който потвърди, че се извършват множество курсове за извозването на тоновете боклуци, сред които мебели, бойлери и печки.  

Масата от отпадъци се оказа във водите на реката няколко дни след обилните дъждове, които предизвикаха наводнения в района. Част от проблема с преливащите водоеми е именно задръстването им с боклуци от незаконни сметища.  

Междувременно обилните дъждове в Кюстендилско са образували подвижно сметище и по река Струма под Невестино, сигнализират природозащитници. Образували са се огромни камари с боклуци и клони при повредения мост между селата Чeтирци и Ямен, където са се натрупали пластмасови отпадъци, найлонови торбички, дънери и клони. От общината в Невестино казаха пред БНР, че когато водите спаднат, мостът ще бъде възстановен. Но за натрупаните боклуци общината няма вина. Кметът на Невестино инж. Димитър Стаменков смята, че боклукът е донесен от Земен и Перник. 

Районна прокуратура - Кюстендил, се самосезира и разпореди незабавна проверка по надзора за законност във връзка с незаконното сметище край реката в с. Невестино. Извършването ѝ е възложено на сектор „Противодействие на икономическата престъпност" при ОД на МВР, гр. Кюстендил. Вече се проверява и сметището край Своге.  

Органът на реда следва да установи откога съществуват въпросните сметища, да изиска всички документи, свързани със сметоизвозването на територията на общините от 2018 г. до настоящия момент, както и да изясни къде би трябвало да се извозва сметта. Срокът на проверката е 30 дни. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: