Ускоряват строителството на скоростния път Видин - Ботевград

Ускоряват строителството на скоростния път Видин - Ботевград Снимка: МРРБ

За три години трасето от Ружинци до Монтана ще бъде построено, прогнозира регионалният министър Иван Шишков

С решението на правителството за отчуждаване на имоти по трасето на пътя Видин-Ботевград започваме да компенсираме забавянето на този изключително важен инфраструктурен обект и ускоряваме изграждането му. 

Това заяви след заседанието на Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Правителството прие решение за отчуждаване за изграждане на обект „Модернизация на Път 1-1 (Е-79) „Видин - Ботевград“  на имоти и части от имоти – частна собственост, намиращи се в землищата на селата Ружинци,  Плешивец,  Гюргич и Черно поле, община Ружинци, област Видин, село Каменна Рикса, община Георги Дамяново, селата Белотинци, Смоляновци,  Клисурица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница и Войници, община Монтана, област Монтана.

Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаване, ще бъдат осигурени от Агенция „Пътна  инфраструктура“. 

„С  решението си днес Министерският съвет даде един ясен хоризонт за развитие на Северозапада“, каза министър Шишков и благодари на експертите от АПИ, които са работили изключително активно през последните 4 месеца, за да може да се навакса изоставането. 

Министър Шишков прогнозира, че за по-малко от три години трасето от Ружинци към Монтана ще бъде построено. 

Той коментира, че изграждането на скоростния път от Видин до Монтана не само е жизненоважно за Северозапада, но и ще даде възможност за изграждането на другото алтернативно трасе – от Монтана до София с тунел през прохода „Петрохан“, което би могло да се реализира с концесия. А това ще подобри свързаността не само в региона. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: