Изложба живопис показва красотите на Северозапада

Изложба живопис показва красотите на Северозапада Снимка: Евелина Георгиева

Алеята на чинарите във Вършец се превърна в парижкия Монмартър

В продължение на три дни жителите и гостите на курортния град имаха възможността да се насладят на картините на талантливите местни художници баща и син – Георги Паунов –Паунец и Георги Паунов– младши.

Като част от програмата на Празника на курорта, минералната вода и Балкана „Вършец 2023“, който ще продължи до края на август, Община Вършец организира изложба на открито под надслов „Картини от Северозапада“.

В експозицията са показани красотите на Северозапада през всички сезони. Сред изложените общо 40 платна (20 на Паунеца и 20 на Г. Паунов - младши) има и съвсем нови картини, рисувани тази година, има и вече показвани, обиколили световни, национални и областни изложби.

Паунеца е един от най-продуктивните художници в България и в света, споделя, че в вкъщи има на склад над 1200 – 1300 картини, като 85% от тях са с рамки. Синът му също съхранява вкъщи 600 картини, само в хола си казва, че е наредил 45 картини по стените, а отделно има във Франция, на остров Корсика още над 800 готови картини. Това е цяло богатство.

 „Сега на Запад е модерно богатите хора да инвестират парите си не в злато, а в картини, в произведения на изкуството. Това е единствената инвестиция, на която цената никога не пада. Колкото по-стари са картините, толкова по-ценни стават и след години на търговете цените им са баснословни“, разкриват двамата художници.

Освен пейзажи от Северозападна България, Паунов-младши е изложил и натюрморти, абстракции и картини, показващи красотата на френския остров Корсика, където е живял дълги години. Казва, че има картини, които за него са безценни и са с такава огромна емоционална стойност, че няма да ги продаде никога, колкото и пари да му дават за тях.

В дните на изложбата под открито небе двамата художници сравниха емблематичната Алея на чинарите във Вършец с френската улица на художниците в парижкия квартал Монмартър и гарантираха лично, че това, което е при нас, във Франция не може да се види. 

В Париж художниците излагат 1-2 картини (при това не те самите седят на улицата, а си наемат хора) и слагат около тях едни такива малки постери, отпечатани на принтер, а оригиналите не могат да се видят и да се пипнат с ръка така, както ние сме ги изложили сега тук – да се разхождат хората по алеята, да дишат кристално чстия плаиннски въздух и да съзерцават тези 40 картини. Дори и на изложбите на остров Корсика френските художници не продават оригинали, а цветни ксерокопия на картините, които само са подписани с молив с оригиналния подпис на художника“.

„Най ми е приятно да рисувам на пленери, да запечатвам на платната си къщи, пейзажи, да съзерцавам красотата на открито, сред природата… По-голямо удоволствие за мен от това няма – унеса ли се в рисуването, захласвам се, забравям за всички болежки, почивам си и физически, и психически. Когато синът ми ме откара и ме остави някъде в околностите на града, мога с часове да рисувам, без да усетя как лети времето“, споделя Георги Паунов-Паунеца за своето хоби, превърнало се в професия и в любовта на живота му.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: