Китай стартира система за търговия с въглеродни емисии

Китай стартира система за търговия с въглеродни емисии

Системата позволява на фирмите да купуват правото на замърсяване от други с по-нисък въглероден отпечатък

Най-големият замърсител в света - Китай, предприема стъпки за декарбонизиране на икономиката си до 2060 г. Като начало, страната стартира система за търговия с въглеродни емисии, предназначена да намали тяхното количество. Това съобщиха световните информационни агенции. 

Схемата за първи път позволява на властите в отделните провинции да определят граници на замърсяване за големите предприятия и дава възможност на фирмите да купуват правото на замърсяване от други с по-нисък въглероден отпечатък. 

Програмата беше планирана още през 2017 г. Прогнозите са тя да намали общите емисии, като направи замърсяването по-скъпо за енергийните компании. Очаква се системата да изпревари въведения през 2005 година модел на Европейския съюз и да  стане най-голямата схема за търговия с парникови емисии в света. 

Xinhua съобщава, че над 2 200 енергийни фирми в цялата страна, които отделят над 26 000 тона парникови газове годишно, вече могат да търгуват с квотите си за емисии. Около 60% от енергията в Китай все още се осигурява от въглища и се очаква мощното лоби на индустрията да се бори за значителни квоти, следователно и за изгодни въглеродни цени. 

Емисиите на парникови газове в Китай през 2019 г. се оценяват на 13,92 милиарда тона - около 29 процента от общото им количество в света.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: