Заради пандемията въглеродните емисии са намалели с 2,4 млрд. тона

Заради пандемията въглеродните емисии са намалели с 2,4 млрд. тона Снимка: pixabay

Пандемията от COVID-19 доведе до намаляване на емисиите от въглероден диоксид с около 2,4 милиарда тона през 2020 г. Това е рекорден спад, според изследователи от Университета на Източна Англия (UEA), Университета в Ексетър и Global Carbon Project, пише essd.copernicus.org.

Това означава, че през 2020 г. емисиитсе на въглероден диоксид ще бъдат приблизително 34 GtCO2, което е със 7% по-ниско от това през 2019 г.

Емисиите от транспорта са намалели най-много. Броят на пътниците в наземния транспорт, например шофьорите, е спаднал с около половината в пика на карантината от  COVID.  Към декември 2020 г. емисиите от автомобилния транспорт и авиацията все още бяха под нивата от 2019 г. с около 10% и 40%, съответно, поради продължаващите ограничения.

Намаляването на емисиите е по-силно изразено в САЩ (-12%) и в страните от ЕС (-11%), където ограниченията заради COVID-19 ускориха намаляването на емисиите от въглища. Най-малко видимите промени са в Китай (-1,7%): тъй като ограниченията в страната бяха въведени в началото на годината, икономиката имаше повече време за възстановяване.

Изследователите обаче предупреждават, че е твърде рано да се каже колко емисии ще се възстановят през 2021 г. и след това, тъй като въздействието на емисиите в бъдеще ще зависи от начина на стимулиране на икономиката в отговор на блокирането.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: