Иван Нейков: Гласът на медиците се разминава с гласа на управляващите

Иван Нейков: Гласът на медиците се разминава с гласа на управляващите

Бившият социален министър призова да се направи анализ на противоепидемичните мерки

За първи път гласът на медиците се разминава с гласа на управляващите. Хората от здравеопазването имат своите тревоги и предпазливостта трябва да е водеща. Това заяви пред Bloomberg Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър. 

Нейков смята, че сега е моментът да се анализират мерките: "Вече една година у нас работят няколко мерки в подкрепа на бизнеса срещу последствията от пандемията, но досега никое министерство не е направило анализ на ефектите им. Ако анализите не бъдат направени и то много бързо, разминаването в оценките на бизнеса и правителството ще продължат до края на пандемията". 

"Би трябвало да има анализ при работодателите какво им пречи в мярката, кое е онова, което трябва да се преодолее, какво трябва да се промени”, заяви още той. 

Той отбеляза, че в началото на годината у нас се отчита нов пик на безработицата. Според него обаче здравните специалисти имат своите тревоги и не бива с лека ръка да се отменят мерки заради твърдата позиция на бизнеса. По думите на госта, сигналите от здравните власти у нас и в чужбина сочат, че се очаква трета вълна на пандемията, така че отмяната на мерките едва ли ще се случи скоро.  

“Трябва да мислим за нов подход по отношение на ефекта от мерките и прилагането им”, заяви още експертът. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: