Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.01.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 19.01.2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

От днес е достъпен електронният сертификат за COVID ваксинация, който бе представен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и от директора от „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. Всеки български гражданин, на когото са му били поставени две дози от ваксината, ще може да го получи с електронен подпис или чрез личния си лекар.

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено днес на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера в четвъртък, но при нарастване на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения ограниченията ще бъдат отново затегнати.

Две болници в София ще бъдат глобени за неспазване на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, съобщиха от здравното министерство. Това са болниците „Сердика" и „Свети Лазар". На тях ще им бъдат наложени имуществени санкции в размер от 500 до 2000 лв.

В област Търговище днес започва поставянето на втората доза ваксина на имунизираните през декември медици, съобщава БНР. С ваксинирането на работещите на първа линия ще приключи първият етап от ваксинационния план.

 

Данните за България:

7964 са направените тестове за последното денонощие. В България досега са доказани общо 212 383 случая на коронавирус, като 39 563 от тях към момента са активни. 
3312 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения понастоящем се намират 329 от тях.

164 255 е общият брой на излекуваните лица, от които 7533 са регистрирани през изминалите 24 часа.

82 души са починали за същия период. 

Ваксинирани през последните 24 часа са 1185 души, с което общата им бройка достига 19 638.

 

По света:

Великобритания вече има най-високата смъртност от COVID-19 в света, според последните данни на британското правителство. Страната изпревари Чехия, която заемаше първото място от 11 януари досега. Общият брой на смъртните случаи достигна 89 261 души. Това е най-високата обща смъртност в Европа и в абсолютни стойности се нарежда единствено след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико в световен мащаб - всички те с много по-голямо население.


Над 100 нови случая на COVID-19 бяха регистрирани днес в Китай за седмо поредно денонощие, предаде Ройтерс. Потвърдените случаи в страната вече доближават 90 хиляди. Китай, който в един момент бе овладял разпространението на вируса на своя територия, сега преживява най-тежкия епидемичен взрив от март миналата година.

Договор на Израел с американската фармацевтична компания „Пфайзер" за доставка на ваксини предвижда събирането на голям брой данни от населението. Това представлява потенциално сериозно нарушение на личната неприкосновеност на израелците, заяви експерт по дигиталните права, цитиран от ДПА. Според него договорът изисква одобрение от Хелзинкския комитет, който отговаря за разрешаването на медицинските проучвания върху човешки същества. В споразумението не се предвижда гражданите на Израел да дават разрешение за използване на личните им здравни данни, което е нарушение на техните права.

В световен мащаб са поставени вече над 40 милиона дози ваксини в най-малко 60 страни, съобщи AFP. Най-много са ваксинираните в Израел – 24,5% от населението на страната, отново според данни на агенцията. Към днешна дата в 11 държави се концентрират 90% от инжектираните дози. САЩ са поставили 12,28 милиона дози ваксини на 10,60 милиона души (3,2% от населението), а Китай – над 10 милиона дози.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: