Застрахователите в Англия ще покриват риска от прекъсване на бизнеса

Застрахователите в Англия ще покриват риска от прекъсване на бизнеса Снимка: pixabay.com/bg

Върховният съд на Обединеното кралство разпореди застрахователите да покрият риска от прекъсване на бизнеса поради пандемията от COVID-19

Върховният съд на Обединеното кралство прие за основателни исканията на редица малки и средни предприятия към застрахователите относно риска от прекъсване на бизнеса поради пандемията от COVID-19 и карантинните мерки, съобщава електронният портал УкрСтрахование.

Постановлението на лондонския съд се превърна в голяма победа за Службата за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA), която инициира и заведе дело срещу редица застрахователни компании.

Британският върховен съд се произнесе на 15 януари в полза на финансовия регулатор, който от името на бизнеса оспори и обжалва решението на застрахователите да не обезщетяват предприятията за принудителни прекъсвания на дейността им в резултат на пандемията.

За да може съдебният процес да се използва като пример за други застрахователи, беше направена представителна извадка от условията, изложени в застрахователните договори на осем застрахователни компании, между които Hiscox, QBE, Royal & Sun Alliance, MS Amlin и британското подразделение Zurich.

Тогава шест от най-големите застрахователи: Hiscox, RSA, QBE, Argenta, Arch и MS Amlin, заявиха, че много от полиците за прекъсване на бизнеса не обхващат карантинните ограничения, обявени в Обединеното кралство миналата пролет. 

След присъдата на Върховния съд, според който повечето от предявените формулировки по риска от прекъсване на бизнеса свидетелстват за задълженията на застрахователя пред клиента, застрахователи подадоха жалба до Върховния съд на Великобритания.

Коментирайки съдебното решение, представител на Hiscox Action Group - инициативната група, представляваща интересите на бизнеса, го нарече „мощен стимул" за британските предприятия, които се намират в трудни условия, преживявайки третия от началото на пандемията локдаун.

„Съдебното решение трябва да се превърне в мощен стимул за всички компании, които се „разклатиха" от третия локдаун, и сега те вече могат да изискват плащания на застрахователните претенции", каза РичардЛидхъм, партньор в юридическата фирма Mishcon de Reya, представляваща Hiscox Action Group. 

Той също така изрази надежда, че процедурата за уреждане на исковете след решението на Върховния съд на Обединеното кралство ще започне незабавно.

Решението, отхвърлящо жалбите на застрахователите, ще има последици за около 370 000 компании и може да доведе до компенсации за общо 1,2 милиарда лири.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: