Google Cloud - с киберзастраховки на Allianz и Munich Re

Google Cloud - с киберзастраховки на Allianz и Munich Re Снимка: Pexels.com

Застрахователите ще имат достъп до данни в проекта Google Cloud, за да се улесни управлението на риска

Google обединява усилията си за предлагане на киберзащита с две глобални презастрахователни компании. Покритието ще осигурява защита от кибератаки и свързаните с тях рискове за бизнеса, използващ облачните му услуги.

За пръв път голям доставчик като Google предлага подобна застраховка за своите клиенти, подчертават от Munich Re. Големите застрахователи от години са изключително предпазливи при защитата от киберрисковете. Но бизнес партньорството между Google, Allianz и Munich Re дава на застрахователите специален достъп до данни. Така те ще имат поглед върху това каква е степента на контрол, която бизнес клиентите им имат по отношение на киберзащитата, и ще се преценява рискът.

Достъпът до данни е много важен за нас. Това е информация, до които ние, застрахователните компании, традиционно нямаме достъп“, заяви Томас Канг, ръководител на Северноамериканския отдел за киберсигурност, технологии и медии на Allianz Global Corporate & Specialty SE (AGCS).

Google Cloud дава възможност на организациите да получат персонализиран отчет за тяхното ниво на сигурност и позиции в платформата, използвайки новия инструмент Risk Manager. Munich Re и Allianz AGCS са разработили продукта „Cloud Protection+ специално за клиентите на Google Cloud. Крайната цел е да се улесни управлението на риска и неговото специфициране.

Полицата първоначално ще се предлага на бизнес клиенти на Google Cloud в САЩ с корпоративна годишна печалба от 500 до 5 млрд. долара. На по-късен етап офертата ще бъде достъпна и за потребителите от останалите бизнес сегменти, както и в други държави.

По данни на изследователския център Gartner Research над 45% от разходите за IT ще бъдат прехвърлени от традиционни решения към облачните услуги до 2024 г.

„Логично и изключително ценно е колегите от застрахователния бранш да създават персонализирани продукти, които задават тенденции в съвременната корпоративна среда“, каза Джоди Ий, управляващ директор по алтернативен трансфер на риск в Allianz AGCS.

„В допълнение към непосредствената полза за клиентите на Google Cloud, сътрудничеството ще подобри моделирането на киберрисковете на Munich Re“, заяви от своя страна Стефан Голинг, член на борда на директорите на Munich Re.

В специалния доклад на Allianz SE „Тенденции при киберрисковете (Trends in Cyber ​​Risk) се посочва, че прекъсванията в дейността на компаниите представляват основна част от застрахователните претенции, които застрахователите се налага да покриват след застрахована кибератака. Това, по данни на Allianz, генерира близо 60% от стойността на всички искове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: