Измама за милиони изпрати в затвора бивши служители на фармацевтичен гигант

Измама за милиони изпрати в затвора бивши служители на фармацевтичен гигант Снимка: roche.ch

Наказателният съд в Базел постанови в понеделник наказания от 39 и 51 месеца за двамата провинени, които са се признали за виновни по обвинения в търговска измама, фалшифициране на документи и пране на пари

С фалшиви фактури измамниците са успели да изтеглят от финансите на Roche €8.35 милиона, които превеждали в банкова сметка в Сингапур, а оттам – в няколко други сметки по света.

Един от двамата измамници е швейцарски гражданин, който в процеса на разследване вече е излежал присъдата си и е на свобода. Другият е френски поданик и още излежава присъдата си, „гарнирана” с десетгодишна забрана да влиза в Швейцария, съобщава swissinfo.ch.

Освен това, двамата измамници трябва да възстановят на Roche откраднатите средства, плюс 5% лихва, макар че и самите те, и прокуратурата не виждат как може да стане това в близко или средносрочно бъдеще. 

Фармацевтичната компания Roche, специализирана в производство на лекарства и диагностика, е основана преди 125 години. Наследниците ѝ са най-богатият швейцарски клан с общо състояние от 29 милиарда швейцарски франка, 25 от които – в акции на Roche. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: