Златото губи от по-силния долар

Златото губи от по-силния долар

От началото на годината цената на златото спада с почти 4%

Цената на златото задържа спада си спрямо по-силния долар и перспективите пред валутата, предава Bloomberg. Инвеститорите все още оценяват полезността и изпълнимостта на пакета от стимули в САЩ.  

От началото на годината цената на златото спада с почти 4%, след като доходността по държавните облигации в САЩ и цената на долара се покачват. И все пак металът остава над нивото от 1800 долара за тройунция и се очаква да получи подкрепа от масивните пакети от стимули от централните банки и правителствата. 

Очаква се бившият управител на Федералния резерв Джанет Йелън да потвърди ангажимента на САЩ към пазарно определените валутни курсове по време на изслушването си в Капитолия във вторник. Тя ще заяви, че САЩ не търсят по-слаб долар за конкурентно предимство, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. На този фон доларoвият индекс се покачва през последните две седмици. 

„По-силният щатски долар натежава над цените на благородните метали, въпреки огромните предложения за стимули в  размер на трилиони долари за облекчаване на вредното въздействие на COVID-19“, каза Автар Санду, старши мениджър на отдела за стокова търговия във Phillip Futures Pte. 

Златото с незабавна доставка се търгува за 1828,22 долара за тройунция към 9,20 ч. българско време, след като по-рано падна с 1,3%. Цените на метала приключиха миналата седмица с общо понижение от 1,1%. Среброто и платината поскъпват, докато цената на паладия остава стабилна. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: