Очаква се рекорден ръст на цената на кафето

Очаква се рекорден ръст на цената на кафето Снимка: pixabay.com

Силните студове в Бразилия, както и рекордно високите разходи за доставка на стоки поради пандемията от коронавирус, вдигат цените на кафето

Както пише агенция Ройтерс,  в близко бъдеще цените на кафето на зърна ще се доближат до най -високото ниво за много години назад.

Стойността на непеченото кафе на зърна вече е достигнала почти седемгодишен връх. Отбелязва се, че в близко бъдеще това ще бъде забелязано не само от компаниите на едро, но и от потребителите.

Така например, в САЩ средната цена на дребно на кафе през април се повиши до най -високото си ниво от шест години. Такъв е случаят и с магазините в Бразилия. Тези две страни са водещи в  света по консумация на кафе.

Цената на кафето в бъдеще само ще расте. След юлския студ в Бразилия, най-голямата страна производител на кафе, индустриалната асоциация  Abic препоръча на бизнеса да коригира цените, за да се поддържа стабилност.

Според оценките на асоциацията, от декември до края на юли,  непечените зърна кафе са поскъпнали на едро с 80%. Няколко доставчици, включително лидерите на пазара, вече обявиха увеличение на цените. Поради покачването на цените на суровината - кафе на зърна - цената на потребителската кошница ще се повиши, която вече се повиши поради покачването на цените на продукти като хляб, растително масло и захар.

Според ООН, индексът на световните цени на храните през юли показва увеличение от 31% на годишна база. И това въпреки факта, че много хора вече изпитват финансови затруднения поради пандемията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: