Златото губи позиции на фона на силни данни за заетостта в САЩ

Златото губи позиции на фона на силни данни за заетостта в САЩ

Глобалният икономически растеж определено има положителен обрат, но той е неравномерен

Цените на златото се понижиха в понеделник, тъй като доходоносността на американските ДЦК се повиши след по-добри от очакваните данни за работни места в Съединените щати. Това подхранва оптимизма за бързо икономическо възстановяване.

Спот златото отбеляза спад от 0,3% до 1724,32 долара за унция. Златните фючърси запазиха позиции на $ 1762,00 за унция.

„Силните данни за заплатите засилиха долара и доходността, което натежа на цените на златото. Мисля, че основният тренд за златото е мечи", каза стратегът на DailyFX Маргарет Янг.

„Глобалният икономически растеж определено има положителен обрат, но той е неравномерен. Растежът в САЩ е особено силен, но части от ЕС изпитват трудности с третата вълна на вируса."

Икономиката създаде най-много работни места за последните седем месеца през март, тъй като повече американци се ваксинираха и правителството отпусна допълнителни средства за облекчение на пандемията.

Това вдигна световните цени на акциите до повече от едномесечен връх в понеделник, а показател за САЩ бе доходоносността на ДЦК, която отбеляза близо до 14-месечен връх.

Доларът обаче беше стабилен спрямо своите съперници преди данните от сектора на услугите.

Междувременно обявеният от американския президент Джо Байдън дългоочакван план за възстановяване на стойност над 2 трилиона долара, огласен миналата седмица, породи известни опасения относно инфлацията.

Някои инвеститори разглеждат златото като фонд убежище срещу инфлация, но по-високата доходност на държавните ценни книжа, които се превръщат в по-добра алтернатива, оспорват този статус.

„Изглежда, чувствителността на златото не е към бъдещи инфлационни очаквания, а по-скоро към движенията в доходността на американските облигации, по-специално към 10-годишните", заяви старши анализаторът на OANDA Джефри Халей.

Среброто от своя страна отбеляза спад с 0,5% до 24,84 долара за унция, а паладият остана стабилен и достигна 2665,31 долара.

Платината се покачи с 0,2% до $1212,08 за унция, след като достигна най-високата си стойност от 18 март в сесията на $1218.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: