Бум на инвестициите сред тийнейджърите в САЩ

Бум  на инвестициите сред тийнейджърите в САЩ Снимка: https://pixabay.com/

WSJ: Тийнейджърите в САЩ все повече инвестират от 2020 г.

На фона на инвестиционния бум, който започна по време на пандемията, американските тийнейджъри започнаха да се интересуват повече от инвестиции, пише WSJ. Например броят на сметките на непълнолетни в Charles Schwab се е увеличил със 150% между 2019 г. и 2023 г.

Броят на акаунтите за тийнейджъри на възраст 13-19 години в платформата на американската брокерска компания Charles Schwab е нараснал със 150% от 2019 г. до 2023 г., надхвърляйки 300 хиляди през 2023 г., според публикацията на The Wall Street Journal (WSJ). Други брокерски компании, включително Vanguard, Fidelity и Morgan Stanley E*Trade, също отчитат рязко увеличение на броя на такива акаунти през последните години.

Според публикацията някои тийнейджъри молят родителите си да открият сметки в брокерски компании (включително Robinhood), които не отварят сметки за непълнолетни. Тийнейджърите инвестират повече пари в малки финансови приложения като Greenlight от всякога: 20 милиона долара през 2023 г., двойно повече от цифрата за 2021 г.
 

Проучване на Fidelity, базирано на онлайн проучване сред 2081 респонденти на възраст от 13 до 17 години, цитирано от WSJ, установи, че около една четвърт от тийнейджърите в САЩ са започнали да инвестират.

Бумът е част от по-широкия американски интерес към финансовия пазар от началото на пандемията от COVID, като повече инвеститори за първи път се опитват да се възползват максимално от печалбите си, докато акциите растат. Борсовите индекси се върнаха на рекордни нива, като Dow Jones Industrial Average наскоро надхвърли 38 000, а S&P 500 за първи път надхвърли 5000. S&P 500 се повиши с около 55% от началото на 2020 г., която започна безпрецедентен търговски бум сред първите -времеви инвеститори.

Според ръководители на брокерски компании, цитирани от WSJ, технологичните акции са доста популярни сред тийнейджърите.

„Все повече хора просто осъзнават, че колкото по-рано започнете, толкова по-добре ще вървят нещата“, обяснява Джеймс Мартиели, ръководител на инвестиционните и търговските услуги на Vanguard.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: