В индонезийска пещера откриха най-древната скална рисунка

В индонезийска пещера откриха най-древната скална рисунка Снимка: lifeglobe.net

Изображението на глиган на стената на пещера в Индонезия е на не по-малко от 45 500 години

Археолози откриха най-древния образец на скално изкуство, създадено от човешка ръка, съобщи руското издание ifeglobe.net.

Произведението на изкуството е открито на висок перваз по протежение на задната стена на девствена варовикова пещера, наречена Леанг Тедонгнге, в Южен Сулавеси, Индонезия. Заедно с чифт отпечатъци от човешка ръка, на него е изобразен вид глиган, обитаващ острова.

Скалната рисунка представлява диво прасе с къс гребен от изправени косми и чифт роговидни брадавици по лицето пред очите, което е характерна черта за възрастните мъжки брадавичести диви прасета, обитаващи остров Сулавеси. Оцветеното с пигменти от червено охра прасе изглежда така, сякаш наблюдава сбиване или някакво социално взаимодействие между две други диви прасета.

По принцип е много трудно да се определи възрастта на такъв тип произведение на изкуството, но в този случай археолозите имат късмет. На задния крак на едно от прасетата на снимката се е образувало малко отлагане от калциев карбонат. Тези отлагания се датират сравнително по-лесно, което позволява да се определи минималната възраст на ръкотворната човешка дейност.

Използвайки анализ на урановите редове, изследователите определят, че възрастта на рисунката е най-малко 45 500 години. Това прави картината най-старата от известните произведения на изкуството, изобразяващи разпознаваем обект, измествайки описаното по-рано изображение от същата пещера с малко по-малко от 2000 години. 

Това обаче не е най-старото известно произведение на изкуството - тази чест сега принадлежи на южноафриканска скала със серия от абстрактни червени линии, датирани на повече от 70 000 години.

Въпреки че наскоро описаната картина може да е най-старото от известните днес фигуративни произведения на изкуството, нейният рекорд няма да продължи твърде дълго. 

Археологическите данни сочат, че хора са живели в Австралия не по-малко от 65 000 години и най-вероятният им път към континента е бил именно през тези океански острови. Така че откриването и запознаването с други образци на скално изкуство в Индонезия на още по-голяма възраст е твърде вероятно. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: