Посещенията в пещерата Леденика са намалели с повече от 40%

Посещенията в пещерата Леденика са намалели с повече от 40% Снимка: bg.m.wikipedia.org

Допускат се групи до десет души.

Посетителите на пещерата „"Леденика са намалели с повече от 40 на сто в сравнение с предходната година след въвеждането на противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи БТА.

  Кирил Кирков, директор на общинското предприятие „Спорт и туризъм" във Враца, уточни, че от началото на годината до края на септември тази година пещерата е посетена от 20 292 туристи. През 2019 г. за същия период уникалният туристически обект е посетен от 37 483 посетители.

Според Кирков спадът е заради краткия туристически сезон тази година, започнал едва през юни. Най-силният месец и тази година за посещения в Леденика е бил август. Връщането на някои по-строги мерки ще лиши туристическия обект и от обичайните ученически групи през есенните месеци, обясни той.

Пещерата е отворена за посещения, като в нея не се допускат по-големи групи от 10 души. Всяка група се придружава задължително от екскурзовод. В посетителския център на Леденика се прилагат всички противоепидемични мерки, предлагат се и маски, и ръкавици на посетителите.

Светлинното шоу, което по иновативен начин показва красотата на пещерните скални форми, обаче, не се прожектира. Директорът на общинско предприятие „Спорт и туризъм" обясни, че това се налага заради димните завеси, които са част от спектакъла, а експерти смятат, че те могат да доведат до евентуално пренасяне на вируса.

Други дезинфекционни мерки не се прилагат в пещерата, за да не се наруши уникалната пещерна биосфера, уточни Кирков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: