Рисуването е чудесно за развитието на децата

Рисуването е чудесно за развитието на децата

Ето как родителите могат да помогнат

Когато времето е лошо и няма изгледи за отиване до парка, може да посегнем към пастели, моливи и хартия като начин да забавляваме децата си. Но рисуването е много повече от забавно занимание. Има широкообхватни ползи за развитието на децата.

Ето някои от начините, по които рисуването може да бъде полезно за децата – за комуникация, памет и учене – и как родителите могат да подкрепят децата си, докато се изразяват творчески.

Рисуването позволява на децата да вземат своите преживявания от света и да ги трансформират, като създават нови връзки и взаимоотношения чрез своите изобретателни умове. Техните знания, спомени и фантазии подхранват въображението им, а рисуването позволява на децата да изследват, надграждат и записват собствените си творчески и въображаеми идеи.

Проведено е проучване за използването на рисуване в китайските детски училища, в които се обучават деца на възраст от три до шест години. Основавайки се на дългогодишен фокус върху обучението на малки деца на изобразителни умения за рисуване, китайската учебна програма за детско изкуство също улеснява удоволствието на децата от рисуването чрез създаване на креативни и изразителни картини от тяхното въображение.

Когато децата бяха помолени да нарисуват откъде идват, едно момче нарисува роза – символ на Кунмин, градът, в който живее. Той казва, че е дошъл от розата и нарисува косата си, покрита с червен прашец.

 

Общувайте и учете

Рисуването позволява на децата също да изразяват себе си и да общуват с другите. Детето може графично да преживее щастливо събитие, като например парти за рожден ден, или да нарисува някои тъжни чувства като терапевтично упражнение, за да си помогне при събитие като тежка загуба.

Рисуването е важна среда в детската арт терапия. То осигурява невербален начин за съобщаване на широкия спектър от емоционални и поведенчески трудности, с които може да се борят децата, за да доведе до промяна и растеж.

Рисуването може да помогне на децата да учат. Изследвания показват, че използването на рисуване като учебна дейност може да увеличи разбирането на децата в други области, като науката. Група деца бяха научени на две стратегии, които да им помогнат да научат научна концепция. Едната стратегия включваше скициране на идеи, а другата не. Сред учениците, които са изпълнили добре всяка стратегия, тези, които са използвали рисуване, са показали по-добро разбиране на темата.

Нещо повече, рисуването може също да помогне за подобряване на паметта на децата. Изследванията са установили, че децата дават повече информация за преживяно събитие, когато са помолени да рисуват за него, отколкото докато говорят за него. Установено е, че рисуването подобрява припомнянето на събития, случили се година по-рано.

Практиката води до съвършенство – и това, разбира се, важи и за рисуването. Това е упражнение за решаване на проблеми, тъй като децата се опитват да създадат двуизмерно изображение, обозначаващо обект или сцена от триизмерен свят. С възрастта, практиката и обучението децата обикновено произвеждат все по-реалистични изображения на предметите. В този процес децата експериментират с различни линии, форми, пространствено подреждане и пропорции.

Как родителите могат да помогнат

На първо място, можем да помогнем на нашите деца да рисуват и да учат чрез рисуване, като просто им дадем материалите и времето да ги използват.

Насърчаването за рисуване също е важно. Доклад на Съвета по изкуствата в Англия посочва, че много деца не получават насърчаване да участват в дейности по изкуства, но деца, които са участвали, са по-склонни да се занимават с изкуства като възрастни. Това предполага, че насърчаването може да е важно не само за текущата заетост на детето, но може да се възползвате и в бъдеще от занимание с изкуства.

Можете също да опитате да прекарате време като седите с детето си, докато рисува, може би в разговор с него. Ако сте разговорливи и подкрепящи, децата вероятно ще го намерят за окуражаващо. Проведохме проучване, за да разберем какво е повлияло на преживяванията на децата при рисуване. Открихме, че децата, чиито родители прекарват по-дълго време с тях, докато рисуват, са получили повече удоволствие от рисуването.

Психолозите, работещи с деца, често ги карат да рисуват. За родителите рисуването може да се окаже полезен начин да придобият по-добра представа за преживяванията и личните разсъждения на децата си.

Или, рисувайте заедно с детето си. Проучвания показват, че децата често използват рисунки, направени от други – като карикатури или рисунки от техните родители или братя и сестри – като вдъхновение за собствените си рисунки. Децата най-много ценят да им бъде дадена демонстрация на рисуване като подкрепа за собствената им рисунка. Рисуването с детето ви или съвместната работа върху обща рисунка може да му осигури вдъхновение.

Създаването на геометрични дизайни и шарки често се популяризира като ефективно средство за развиване на уменията за рисуване на децата, финия двигателен контрол и координацията между ръцете и очите. Рисуването също може да бъде много забавно и е свързано с повишена креативност, въображение и способности за учене на децата.

Нещо повече – установено е, че рисуването подобрява запомнянето при възрастни, които са слушали монотонно телефонно съобщение. Можете да дадете пример на детето си и да рисувате заедно.

Можете също така да запознаете детето си с широка гама от стилове на рисуване. Децата могат да бъдат вдъхновени от определен художествен стил и това може да им даде възможност да развият своите умения за рисуване и да осмислят света около тях. Може да вземете няколко комикса от библиотеката, за да ги вдъхновите. Може дори да поискате да се включите – и да се научите да рисувате по различен начин заедно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: