Защо някои хора в Австралия живеят под земята

Защо някои хора в Австралия живеят под земята Снимка: iXBT.com

Общото им количество наброява 2500 души

В Австралийския град Кубер Педи хората живеят предимно в пещери. И това изобщо не са аборигени, а тези, които са дошли от Източна и Южна Европа, съобщава iXBT.com.

Според данните от преброяването на населението на Австралия в Кубер Педи живеят 1566 души. В същото време официалният уебсайт на града посочва друг брой: 2500 души. Градът е разположен в пустинята, а годишно тук падат само 156 мм валежи. Най-близкият град Аделаида се намира на разстояние 830 км югоизточно от него.

Всяка година около 150 хиляди туристи посещават Кубер Педи. Особен интерес за хората представляват пещерите, в които е разположено буквално всичко: хотели, музей, две църкви, кафе-ресторант и отделни жилища.

Град Кубер Педи е създаден през 1916 г. Той дължи появата си на наличието на най-големите находища на опал в тази област. Хората започват да живеят в пещерите тук чисто по прагматични причини, тъй като от ноември до март температурата на въздуха на повърхността е над + 40 градуса по Целзий. В същото време под земята през цялата година температурата е от + 19 до + 25 градуса по Целзий, а по време на заселването си естествено хората не са имали климатици.

В такива къщи под земята прозорците са съвсем малко,за да не се нарушава топлоизолацията. Най-често те са само два - единият вляво от вратата, а другият - вдясно.. За да се проветряват помещенията, е необходимо да се създаде вентилационен тунел: по-точно, той да бъде пробит на повърхността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: