Когато мониторът на компютъра се превърне в единствения ти хоризонт

Когато мониторът на компютъра се превърне в единствения ти хоризонт Снимка: pixabay

Във Франция експертите изнесоха стряскащите данни от обществено проучване, според което всеки пети студент е измъчван от мисли за самоубийство, а 7 от 10 младежи се притесняват за психичното си здраве.

Затворени университети, ограничени социални контакти, живот под карантина пред екрана на лаптопа – така най-често вече може да бъде обрисувано ежедневието на съвременните студенти, пише Le Figaro. Този начин на живот обаче започва да оказва все по-негативно влияние върху психиката им, тласкайки ги към различни форми на психологически стрес.

Образованието, предлагано на това „дистанционно поколение“, е само бледа сянка на онова, което университетите би трябвало да могат да предложат. Предаването на знания е един процес, наподобяващ алхимия, която не може да се получи при дигитално водене на курса. Желанието за учене и удоволствието от него, от изследването на дадена дисциплина се раждат в моменти на дискусии, описания, анекдоти, които почти нямат място във форматите на учебните курсове при дистанционното обучение. „Чатът“ в една платформа никога не може да замени дискусията с преподавателя, която се провежда в края на лекцията. Десетки хиляди първокурсници тази година все още не са имали възможност да изпитат удовлетворението от обучението в университетските библиотеки, от задълбоченото обсъждане на различни концепции с техните преподаватели.

Влошеното образование, животът на пауза, нарасналите трудности при намирането на работа и опасността от отпадане бавно, но сигурно влошават самочувствието и самооценката на младите хора. Един двадесетгодишен млад човек не е създаден да остане седмици наред в стая с размери 9 на 2 метра. Той има нужда да живее, да прави планове, да действа. По този начин той развива своята самостоятелност, придобива самочувствие, създава контакти и надгражда всички онези умения извън университета, които ще му бъдат нужни при започването на работа.

Към всички изброени трудности се добавят и безпрецедентните финансови затруднения, с които се сблъскаха много студенти. Голяма част от тях досега разчитаха на студентските работни места, за да се издържат и да финансират обучението си. С изолацията, затварянето на бизнесите и вечерния полицейски час във Франция работните места станаха оскъдни и несигурността все повече расте, посочва френското издание.

Всичко това накара редица експерти във Франция да се обърнат с апел към правителството спешно да подкрепи студентите, които се борят със социалната изолация. Според тях трябва бързо да се намерят решения за въвеждането на мерки, които да подкрепят студентите, загубили работата си, както и да се проведе структурна реформа на социалната система, която  този път да включи и младите хора.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: