В Италия учениците протестират срещу удължаването на онлайн обучението

В Италия учениците протестират срещу удължаването на онлайн обучението Снимка: pixabay

Ученици от средните училища в Италия излязоха на протести срещу удължаването на дистанционното обучение.

В Италия много региони отложиха подновяването на присъственото обучение, което по план трябваше да започне вчера, предаде ДПА, цитирана от Dariknews. Според италианското законодателство регионалните власти са тези, които вземат решение за евентуалното отваряне на училищата. В момента на Апенините онлайн се обучават учениците над 14-годишна възраст.

Протести имаше пред училищата в Рим, както и пред сградата на образователното министерство.

Според последната правителствена заповед тийнейджърите трябваше да се върнат в класните стаи на 11 януари, вместо на обявената преди това дата 7 януари, когато в крайна сметка само по-малките деца прекрачиха отново училищния праг, съобщи thelocal.it. Новата разпоредба гласи, че половината от горните класове трябва да учат присъствено, а останалите 50% да продължат онлайн.

Но няколко региона като Венето и Фриули - Венеция Джулия решиха да отложат завръщането на гимназистите поне до края на януари, тъй като смятат, че към момента това е твърде рисковано. Министърът на образованието Лучия Адзолина изрази съпричастност към тревогите на учениците, но напомни, че регионалните власти са в пълното си право да оставят училищата затворени.

Междувременно благотворителната организация Save the Children предупреди, че пандемията "сериозно е засегнала" живота на милиони младежи и каза, че дистанционното обучение е причинило "може би непоправими щети". От организацията публикуваха проучване, според което 28% от анкетираните младежи на възраст от 14 до 18 години заявяват, че имат поне един съученик, който е спрял да посещава онлайн уроците. Според организацията рискът десетки хиляди ученици да отпаднат от системата на образование е съвсем реален.

Изследването е установило също, че голяма част от анкетираните тийнейджъри имат затруднения с онлайн връзката, нямат необходимото оборудване или обособено пространство за учене у дома. Оплакват се и от трудности с концентрацията.

Ние рискуваме дългите отсъствия от училище да се превърнат в трайно изоставане и много момичета и момчета в тази сериозна икономическа криза в крайна сметка да се влеят в редиците на безработните, посочват от организацията.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: