Погълнат от коронавируса, светът пропусна една друга пандемия

Погълнат от коронавируса, светът пропусна една друга пандемия Снимка: pixabay

Докато целият свят е фокусиран върху борбата срещу коронавируса и последиците от него, на планетата тихо се разраства една друга, не по-малко плашеща епидемия – тази на самотата

Пандемията от COVID-19, както всички знаем, нанесе опустошителен удар върху световната икономика, пише Lenta.ru. До края на 2021 г. щетите от нея се очаква да достигнат най-малко 7 трилиона долара, а светът досега е похарчил близо два пъти повече за борбата с вируса – 13 трилиона долара, и по всичко изглежда, че това няма да е окончателната цифра. 

Паралелно с коронавируса обаче все по-застрашително настъпва и усещането за самота, засягайки все повече хора във всички точки на планетата. Но светът се оказа твърде зает да се бори с COVID-19, за да обърне внимание на тази невидима епидемия. 

Причината до голяма степен се дължи на самата структура на съвременното общество, в което животът е концентриран в мегаполиси. Бързият темп на живота и умората от тълпата направиха като че ли социалните връзки в обичайния смисъл на това понятие не толкова необходими.

Но през 2020 г. милиони хора бяха принудени да се изолират в продължение на седмици и дори месеци и тенденцията, която набираше скорост от няколко години насам, стана наистина застрашителна. Проблемът със самотата е актуален за всички възрасти, но при поколението на милениалите (хората, родени от 1981 до 1996 г.) и зумърите (родените между 2002 и 2005 г.) той стана особено остър през последната една година.

Изолацията има толкова отрицателен ефект върху здравето, колкото тютюнопушенето или наднорменото тегло. Според американски психолози възпалителните процеси в организма се увеличават при социално изолирани хора, освен това при тях е налице 22% по-висок риск от преждевременна смърт. Самотата влияе негативно върху сърдечно-съдовата система, а също така е свързана с появата на исхемична болест на сърцето и риск от развитие на диабет тип 2. Социалната изолация има отрицателно въздействие върху психичното здраве: може да причини депресия, нарушения на съня, параноични чувства и мисли за самоубийство.

В допълнение към това масовата самота унищожава и икономиката. Според оценките на американската здравна организация Cigna самотните хора са два пъти по-склонни да си вземат отпуск по болест, а експертите свързват самотата също и със загуба на производителност на труда и допълнителни разходи за здравеопазване. Колкото и да е странно, самотата се оказва заразителна: заради самотниците в един работен екип общото настроение и желание за работа спада. В световен мащаб нарастващият брой на самотниците води до намаляване на общата взаимосвързаност в обществото и забавя неговото развитие, а мащабът на това въздействие е толкова голям, че в действителност дори не може да бъде оценен. Самотата е реалност за твърде много хора в нашето общество и може да засегне всеки, независимо от възрастта и нивото на интелектуалното му  развитие.

Великобритания беше една от първите държави, които алармираха за епидемията от самота. По данни на британския Червен кръст 9,6 милиона души в страната страдат от самота или това е един от всеки седем души. Съответно загубите за бизнеса поради намалена работоспособност се оценяват на 2,5 милиарда паунда годишно (3,34 милиарда долара). С други думи самотникът струва на икономиката около 350 долара годишно. 

Според статистиката Швеция е най-самотната страна в Европа: почти половината от шведските домакинства се състоят от самотни и бездетни възрастни. За сравнение: средно в Европа такива домакинства представляват по-малко от една трета от общия брой. Проблемът е остър и в Съединените щати, където всеки десети се чувства изолиран, а допълнителните разходи за здравеопазване годишно надхвърлят 7 милиарда долара.

В Азия самотата вече е станала част от популярната култура, пример за това е Япония. Там хората, които са прекъснали всякакви социални връзки и живеят в пълна самоизолация повече от шест месеца, се наричат ​​хикикомори и вече наброяват повече от половин милион.

Въображаемите приятели

Различните държави се опитват да се справят с проблема по различни начини. Американците намериха изход в технологиите: по време на пандемията интересът към услугите за запознанства и чатовете се покачи. Едно от тези приложения - Replika – се използва от близо един милион души месечно и позволява да се създаде виртуален приятел, като има възможност да се избере неговият външен вид, глас и черти на характера. 

Във Великобритания проблемът се решава на държавно ниво. От 2018 г. в страната работи Министерство на самотата. Британските власти са разработили стратегия, която позволява на лекарите да насочват пациентите, страдащи от самота, към общински работници, които им предоставят индивидуална подкрепа. Освен това британското правителство възнамерява да предостави допълнителни 1,8 милиона лири (2,4 милиона долара) за увеличаване на броя на достъпните обществени места, включително отварянето на нови кафенета, ресторанти и развлекателни съоръжения, посочва Lenta.ru. Този план може да заработи с пълна сила още от 2023 г.

Проблемът изисква систематичен подход, но лек срещу самотата едва ли може да бъде намерен за всички. „Днес на хората в развитите страни им е удобно да живеят сами и предимно за себе си. Това, разбира се, е социален и държавен проблем, тъй като в тези страни с всяка година се увеличава броят на възрастните хора и този проблем може да бъде решен само чрез промяна на социалната система”, смята психотерапевтът Иля Рассказов.

Социалните мрежи могат да помогнат за справяне със самотата, но не могат да бъдат пълноценен заместител. „Човекът има нужда от невербална комуникация – усмивка, намигване, ръкуване. Ето защо бяха измислени емотиконите и стикерите. Видео комуникацията замества това, но само частично “, обяснява антропологът Дария Радченко. Експертите се надяват, че ще дойде време, когато карантината ще приключи и тогава ще настъпи бум в комуникацията на живо.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: