Уникално Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив

Уникално Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив Снимка: pixabay

Широк спектър от стари занаяти ще бъдат изучавани по проект на дирекция „Култура, археология и културно наследство" в партньорство със Занаятчийската камара в Пловдив

Занаятчийско училище ще бъде открито през тази година в Стария град и в него децата ще бъдат обучавани на рисуване върху стъкло, художествена керамика, пекарство, вертикален и хоризонтален стан, дърворезба, варак, ремонт на старинно оръжие, иконопис, изработка на накити, кукли и други, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Заниманията ще се провеждат в къщите от Улицата на занаятите, в Бакалова къща и Галерия „Занаяти". В периода март - юни и септември – октомври ще има ежеседмични занимания в групи от по 4 до 6 деца, в зависимост от възможностите на работилниците.

Двадесет преподаватели с майсторски свидетелства, издадени от Регионалната занаятчийска камара в Пловдив, ще обучават децата. Образователите курсове ще завършат с изложба на творбите на децата и сертификати за преминатото обучение.

Очакваната посещаемост е над 100 деца месечно. Средствата по проекта са общо 100 000 лева, разпределени за труд и материали. През летните месеци ще има възможност в обучението да се включат и жители на града и туристи, които имат желание сами да изработят уникално изделие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: