Лагард: Няма икономическа несигурност, Брекзит е окончателно решен

Лагард: Няма икономическа несигурност, Брекзит е окончателно решен Снимка: pixabay.com

Председателката на ЕЦБ заяви, че се надява цифровото евро да бъде въведено през следващите пет години

С много оптимистична прогноза към днешна дата излезе по Ройтерс председателката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Тя заяви, че има благоприятни решения почти по всички тревожни проблеми  – така например според нея “Икономическата несигурност заради пандемията от коронавирус, която беше налице през по-голямата част от 2020 г., в края на годината вече е изчистена“.

Лагард посочи още, че въпросът за Брекзит е "окончателно решен" и вече е ясно как ще изглеждат търговските отношения на Обединеното кралство с Европейския съюз. Одобрението на няколко коронавирусни ваксини и стартирането на ваксинации в много страни, както и избирането на Джо Байдън за следващия президент на САЩ и осигуряването на контрол върху Сената от страна на Демократическата партия също са премахнали някои от наличните несигурности, коментира председтателката на ЕЦБ.

Според нея икономиката на еврозоната ще продължи да се възстановява тази година, но при условие, че рестриктивните мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус бъдат отменени до края на март и ваксините се разпространяват успешно.

Само преди месец ЕЦБ прогнозира, че през 2021 г. БВП на еврозоната ще се повиши с 3,9%, предполагайки постепенно отшумяване на пандемията.

Но възраждащите се случаи на COVID-19 и все по-голямото ограничаване на движението и бизнес активността в редица държави, включително Германия и Франция, заедно с бавното стартиране на процеса на имунизация срещу коронавирус, вече поставят под въпрос тази позитивна икономическа перспектива, само две седмици след началото на новата година, отбелязва Ройтерс.

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са много очевидно правдоподобни. Нашата прогноза се основава на мерки за блокиране до края на първото тримесечие", каза Лагард.

На 10 декември м. г. ЕЦБ заяви, че нейните прогнози предполагат, че "достатъчни" нива на колективен имунитет срещу COVID-19 ще бъдат достигнати преди края на 2021 г.

"Това, което би било притеснително е, че след края на март някои държави членки все още трябва да предприемат ограничителни мерки и ако например програмите за ваксинация бъдат забавени", посочи шефът на ЕЦБ.

Редица икономисти вече понижават прогнозите си за икономическия растеж, като Bank of America вече прогнозира икономическа експанзия от едва 2,9%, което е с цял един процент под предходната прогноза.

За да подкрепи еврозоната ЕЦБ вече разшири свръхулеснената си стимулираща парична и лихвена политика до 2022 г., но тъй като разходите по заеми вече са рекордно ниски и са на отрицателна територия в някои страни от еврозоната, оставащата й стимулираща икономиката мощ вече е ограничена.

Лагард заяви, че ЕЦБ може да разшири програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации, ако е необходимо, но ако кризата отмине, може и да се въздържи да използва целия пакет от 1,85 трлн. евро, който е заделила за покупки.

Председателката на ЕЦБ отбеляза, че се надява цифровото евро да бъде въведено през следващите пет години, но посочи, че все още не е сигурно дали този срок ще бъде спазен.

"Банкнотите са там, за да останат, но най-сетне ще имаме и дигитално евро", каза Лагард на онлайн конференцията на Ройтерс. Тя обаче посочи, че все още е "трудно да се каже" кога ще се случит ова.

Преди време шефът на ЕЦБ призна, че Китай е постигнал по-голям напредък в областта на цифровата валута, отколкото Европейският съюз.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: