ЕЦБ призова правителствата да харчат повече

ЕЦБ призова правителствата да харчат повече

Жизненоважно е да се избегне прекомерното съкращаване на работни места, отбеляза Кристин Лагард

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова правителствата да харчат повече, за да подкрепят икономиката в еврозоната, която изпадна в рецесия заради кризата с коронавируса, предаде Ройтерс. 

В речта си на годишната среща с арабските централни банки Лагард обърна внимание на важността за продължаване на схемите за подкрепа на заетостта. При нива на дълга, които  надвишават 100% от БВП тази година, нарастват опасенията, че политиците ще се борят за повече подкрепа и субсидии, повишавайки риска внезапно да бъдат прекратени схемите за подкрепа на заетостта.

Доверието в частния сектор зависи до голяма степен от доверието във фискалните политики", каза Лагард в речта си и подчерта, че е жизненоважно да се избегне прекомерното съкращаване на работни места и да се подкрепят доходите на домакинствата, докато икономическото възстановяване стане по-стабилно.

Лагард повтори коментара си от четвъртък, че ЕЦБ внимателно ще оцени входящите данни и влиянието им върху средносрочната перспектива за инфлацията, включително укрепването на еврото, което рискува да намали както растежа, така и инфлацията.

„Икономическото възстановяване на еврозоната е силно, но също така неравномерно, несигурно и непълно", отбеляза още гуверньорът на Европейската централна банка. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: