Възстановяването на Европа вече е започнало, твърди ЕЦБ

Възстановяването на Европа вече е започнало, твърди ЕЦБ Снимка: ЕЦБ

Икономиката на Стария континет ще достигне нивата отпреди пандемията в началото на 2022 г.

Възстановяването на Европа е започнало, като икономическата перспектива се е насочила в правилната посока. В момента задачата на Европейската централна банка се фокусира върху нейното укрепване. Това заяви председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и добави, че икономическото възстановяване трябва да бъде „твърдо, стабилно и устойчиво".

Очакванията на експертите на ЕЦБ са европейската икономика да се върне на нивата преди пандемията от COVID-19 още през първото тримесечие на 2022 г. Прогнозите  на ЕЦБ за очаквания за растеж бяха повишени на последното заседание на банката. 

Кристин Лагард също така повтори по-ранните си коментари относно Пандемичната програма за спешни покупки на активи (PEPP) след заседанието на ЕЦБ от миналата седмица, като заяви, че е твърде рано да се говори за нейното прекратяване, но има голяма гъвкавост при запазването й след определената крайна дата на 31 март 2022 г.

Шефът на ЕЦБ коментира и Фонда за възстановяване на Европейския съюз, като отбеляза, че авансовото предоставяне преди края на годината на 13% от заложените в него средства на отделните страни членки е „много, много силна промяна". Тя обаче предупреди, че зависи от самите държави да изпълнят плана изцяло и че ако го направят, това може „наистина да преобрази бъдещето на Европа".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: